De URL voor je participatieplatform instellen

Je kunt de URL voor je platform instellen via een CitizenLab domein, een subdomein van je organisatiewebsite of een ander aangepast domein.

Joost Vandenbroele avatar
Geschreven door Joost Vandenbroele
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als je je klaarmaakt om je participatieplatform te lanceren, denk je waarschijnlijk na over welk webadres je wilt gebruiken. Het webadres, ook wel URL genoemd, is de link die je naar mensen stuurt om lid te worden en deel te nemen aan je platform, dus het is belangrijk om er een te kiezen die gemakkelijk te begrijpen en te onthouden is.

Bij het opzetten van je platform heb je drie keuzes:

• Gebruik het CitizenLab webadres

Alle participatieplatforms worden standaard geleverd met een citizenlab.co webadres. Dit is de eenvoudigste kant-en-klare oplossing omdat er geen extra configuratie nodig is. Platforms die het CitizenLab domein gebruiken eindigen op *.citizenlab.co. Je kunt kiezen wat ervoor komt te staan - bijvoorbeeld hello.citizenlab.co of naamgemeente.citizenlab.co.

• Gebruik een subdomein van de website van je organisatie

Als je organisatie al een domein heeft ingesteld voor de primaire website, wil je misschien een subdomein gebruiken voor je participatieplatform. Wat is een subdomein? Dit staat vooraan in het webadres. Als je primaire website bijvoorbeeld 'https://www.naamgemeente.gov' is, is het subdomein hier 'www.'. Je kunt de 'www' vervangen door iets anders voor je CitizenLab platform. Bijvoorbeeld 'https://doemee.naamgemeente.gov' of 'https://participatie.naamgemeente.gov'

Ook al gebruikt je participatieplatform hetzelfde domein als je primaire website, het zijn elk afzonderlijke websites met hun eigen inhoud. Een subdomein werkt echter goed voor consistente branding en om mensen te laten weten dat het platform onderdeel is van je organisatie.

• Gebruik een eigen domein naar keuze

Je participatieplatform kan worden gehost op een eigen webadres. Je moet de domeinnaam die je wilt gebruiken registreren (er zijn een aantal websites die je helpen om te controleren of het webadres dat je wilt nog beschikbaar is of al in gebruik is) en wij kunnen je helpen om het op te zetten.

Een subdomein of eigen domein instellen

Als je een niet-CitizenLab webadres wilt instellen, zijn er een paar stappen die je moet doorlopen om het in te stellen. Dit proces vereist enige coördinatie en kan één tot twee weken duren, dus plan vooruit!

STAP 1: Registreer je subdomein of domein

STAP 2: Koppel je subdomein of domein aan de CitizenLab naamservers

STAP 3: Neem contact op met CitizenLab om ons te laten weten wat je geregistreerde subdomein of domeinnaam is. We stellen het dan in voor jouw platform.

Stuur deze informatie ten minste een week voor de lancering naar support@citizenlab.nl (ruimer van tevoren wordt altijd op prijs gesteld), zodat we ervoor kunnen zorgen dat je domein goed wordt ingesteld.

Hoe koppel ik mijn subdomein of domein aan de CitizenLab naamservers?

Voeg de volgende naamservers toe als DNS NS-record(s) in je DNS-beheersysteem:

• ns1.citizenlab.eu

• ns2.citizenlab.eu

• ns3.citizenlab.eu

• ns4.citizenlab.eu

Je kunt controleren of de NS-records succesvol zijn toegevoegd door de terminal van je computer te openen (op Mac, of in Windows) en het volgende in te typen: dig NS +trace "jullie nieuwe url" (verwijder de aanhalingstekens)

Druk op 'enter' en de 4 NS-records zouden moeten verschijnen in de resulterende uitvoer. Zo niet, probeer dan opnieuw de DNS NS-records toe te voegen.

FAQ's:

Kan ik meerdere domeinnamen gebruiken (bijvoorbeeld één voor elk project)?

Een platform kan maar aan één domein worden gekoppeld. Als je echt meerdere domeinen nodig hebt, kun je het domein aanmaken en vervolgens een HTTP redirect instellen naar de URL van het platform (neem contact op met support@citizenlab.nl om deze redirect te maken).

Hoe voeg ik NS DNS-records toe?

Meestal zijn ze te vinden in het online beheerpaneel van je DNS-beheersysteem, waar de domeinnamen worden beheerd. Indien mogelijk raden we aan om je interne technische support te vragen om te helpen bij het instellen van de records.

Met mijn DNS beheerinterface kan ik maar 2 naamservers toevoegen, is dat een probleem?

Voeg zoveel naamservers toe als je DNS-beheersysteem toestaat en wij kijken of het in orde is.

Waarom kan ik geen A-record gebruiken in plaats van NS-records?

Ons platform wordt bediend via een CDN (content delivery network) met veel verschillende lokale datacenters om een snelle responstijd te leveren. Dit heeft als gevolg dat er meerdere, wisselende IP-adressen zijn. Als gevolg hiervan is het gebruik van een A-record helaas geen optie. In plaats daarvan gebruiken we NS-records voor onze (sub)domeinnamen.

Waarom kan ik geen CNAME DNS-record gebruiken in plaats van NS-records?

Om ervoor te zorgen dat we je platform onder een versleutelde SSL-verbinding kunnen aanbieden (en zo je platformgegevens kunnen beschermen), hebben we volledige toegang tot het domein op naamserverniveau nodig. Het gebruik van CNAME-records is mogelijk, maar het is het 'laatste redmiddel' als NS-records echt geen optie zijn.

Waarom kan ik geen CSR-bestand gebruiken?

Als je verplicht bent om een root-certificaat te gebruiken, kunnen we een CSR-bestand voor je genereren dat je kunt ondertekenen. Het is dus mogelijk, maar vergt wat extra werk en tijd. Laat het ons weten als dit nodig is om de juiste records in je domein in te stellen.

Opmerking: Zorg ervoor dat je de 'oude' url niet extern deelt als je nog steeds van plan bent deze aan te passen.