De kaarten op je platform binnen een project zullen een eenvoudige en duidelijke stijl hebben die is afgeleid van Open Street Map. Dit is geschikt voor de meeste situaties en het is vaak niet nodig om meer informatie toe te voegen.

Als je een project opzet waarbij een kaart een meerwaarde heeft, kun je die kaart desgewenst nog wat opvullen, met lagen en pins.

Bij elk input- of en budgetspel-project kun je een kaart tonen, waar deelnemers hun ideeën, reacties en andere input kunnen toevoegen. Je kunt instellen dat de kaart standaard wordt getoond wanneer een deelnemer het project bekijkt, of als je in de lijstweergave bent, kun je schakelen tussen de lijstweergave en de kaartweergave.

De kaartweergave toont alle input waaraan een locatie is gekoppeld, en als een deelnemer een bijdrage toevoegt aan de kaart met een locatie, wordt het adres automatisch in zijn bericht opgeslagen.

Hoe ga je concreet te werk?

Ga naar de projectpagina van een project waaraan je graag een kaart wil toevoegen. Je vindt de kaart-module vervolgens onder de tab "Kaart".

Pas je kaart aan met een paar opties

• Stel het centrum van de kaart in (lengte- en breedtegraad)

• Stel het standaard zoomniveau van de kaart in

• Beweeg hiervoor de kaart en 'sla op' door op het disk-icoontje te klikken.

Hier kun je al stoppen. Maar je kunt desgewenst dus nog een extra stap zetten, en de kaart wat opfleuren.

• Je eigen ruimtelijke bestanden toevoegen en tonen op de kaart (geojson-bestanden)

• De onderlaag van je kaart aanpassen

• Je kaart verder vullen met met actieve en/of passieve pins

Al deze opties zijn beschikbaar bij het bewerken van het Project in het Admin Paneel, onder de "Kaart" tab.

1. Stel het centrum van de kaart in (lengtegraad en breedtegraad)

Je kan het kaartcentrum (het middelpunt van de kaart) instellen door de lengtegraad en breedtegraad (longitude- en latitude-coördinaten) van deze locatie toe te voegen. Een simpele online zoekopdracht naar de coördinaten van het adres van het gewenste kaartcentrum geeft je de resultaten die je nodig hebt als input in de kaart-module.

Het formaat van de lengte- en breedtegraad ziet er bijvoorbeeld uit als volgt: "50.84778".

2. Stel het standaard zoom-niveau van de kaart in

Vervolgens kan je meteen ook het zoom-niveau instellen voor de kaart. Dit kan gaan van 0 (heel erg uitgezoomd) tot 17 (heel erg ingezoomd, zodat je straten en gebouwen ziet).

TIP! Je kan in het admin-paneel over de kaart scrollen om het gewenste kaartcentrum te vinden, samen met het gewenste zoom-niveau. Vervolgens klik je op de "Bewaar"-knop om de instellingen te bewaren, en zo staat het meteen goed.

3. Importeer je eigen ruimtelijke bestanden

Importeer je eigen ruimtelijke bestanden van de lagen die je wil tonen op de kaart. We ondersteunen momenteel het opladen van GeoJSON-bestanden met punt-, lijn- en polygoon-items.

We raden je aan om telkens een apart GeoJSON-bestand op te laden voor elke afzonderlijke groep items die je wil tonen op de kaart. Bijvoorbeeld: je gebruikt best een apart bestand voor wijken, een apart bestand voor huizen, een apart bestand voor bedrijfsgebouwen, enzovoort. Elke laag zal automatisch getoond worden als een apart item in de kaartlegende.

⚠️ Het bestand moet in de vorm van het WGS 1984 coördinatensysteem zijn. Andere systemen kunnen mogelijks niet zichtbaar zijn.

🔎 Op zoek naar een GeoSJON-file voor België 🇧🇪 of Nederland 🇳🇱 ?

Of gebruik deze handige databases (Vlaanderen)

Voorbeeld van hoe je je gemeentegrenzen makkelijk kunt aanduiden op je kaart door een GeoJSON-file in je kaart te uploaden.

Wanneer je het GeoJSON-bestand hebt opgeladen:

• kan je de naam van het bestand wijzigen. De verschillende bestanden die je oplaadt, worden de verschillende lagen op de kaart, die deelnemers zullen kunnen aan- en uitvinken. Je kan elke laag dus een naam geven, en deze zal ook zichtbaar zijn op de kaart.

• Je kan een tooltip instellen die wordt getoond op de kaart als je met de muis over een item op de kaart gaat.

Personaliseer desgewenst het design van de kaart (kleuren, pins)

Je kan elke laag personaliseren met een kleur, en als de laag bestaat uit één of meerdere puntmarkeringen op de kaart, kan je ook een icoontje toevoegen die zal verschijnen als puntmarkering.

⚠️ Let op: je kan enkel het ontwerp van de volledige laag aanpassen! Dat betekent dat elk item in de laag dezelfde kleur, en hetzelfde icoontje zal krijgen.

Als je verschillende items in een bepaalde laag, een verschillend ontwerp wil geven, kan je:

• het GeoJSON-bestand vooraf aanpassen en in het juiste ontwerp zetten, vooraleer je het oplaadt op het platform. De kaart zal de reeds bestaande ontwerp-elementen van het GeoJSON-bestand mee overnemen en weergeven. OF

• verschillende GeoJSON-bestanden opladen voor alle (groepen van) items met verschillende ontwerpen.

Vul je kaart desgewenst met actieve en passieve puntmarkeringen 📌

Als je bepaalde items wil tonen op een kaart (zoals locaties, ideeën, opties, vragen, projecten,...), kan je ervoor kiezen om de kaart vooraf al in te vullen met één of meerdere passieve of actieve pinnen.

• Passieve puntmarkeringen kan je dus toevoegen onder de nieuwe "Kaart" tab in het admin-paneel. Deze tonen enkel de locatie, het icoon dat je kiest, en de naam die je eraan geeft. Je kan er als deelnemer niet op klikken, stemmen of reageren.

• Actieve puntmarkeringen kan je toevoegen door input of ideeën aan het project toe te voegen, en door er een locatie aan toe te kennen. Dit betekent dat deze input of ideeën op de kaart worden getoond als puntmarkeringen met veel meer informatie en mogelijkheden. Zo kan je er als deelnemer op klikken en linken ze naar een pagina waar je een titel, afbeelding, beschrijving, tag(s), status(sen), auteur, en datum vindt. Ook laten ze toe om reacties en stemmen te verzamelen. Bij grote hoeveelheden, kan je jouw ideeën of input ook in bulk importeren.

Wat als je ruimtelijke bestanden een ander formaat hebben dan GeoJSON?

Er zijn verschillende online tools die je kunnen helpen om je ruimtelijke bestanden te converteren naar het GeoJSON-formaat. Enkele voorbeelden zijn mapshaper en geojson.io, waarmee je een ander bestandstype kan uploaden om het vervolgens te exporteren als GeoJSON-bestand.

Wat als je nog geen ruimtelijke bestanden hebt en je er wilt maken om items te kunnen toevoegen aan je projectkaart?

Met gratis tools zoals geoman kun je eenvoudig je eigen GeoJSON-bestand maken!

Zet in deze editor eenvoudig puntmarkeringen op je kaart, teken lijnen of polygonen en download de items vervolgens -als GeoJSON-bestand. Daarna kan je ze moeiteloos opladen op binnen de kaart van jouw project ('Import GeoJson bestand")

Je wilt veel dingen op je kaart kwijt? Dan raden we je aan om verschillende aparte GeoJSON-bestanden te creëren voor elke categorie van items die je wil toevoegen aan je kaart Voeg bijvoorbeeld aparte laten toe voor de projectomlijning, voor verschillende soorten gebouwen, voor wijken, enzovoort. Je kan de bestanden vervolgens apart opladen op het platform, als verschillende lagen op de kaart.

Je kunt dan de stijl en de uitleg bij elke laag aanpassen, met een eigen kleur en beschrijving. Ook zullen de verschillende lagen dan automatisch als aparte items verschijnen op de kaartlegende. De vorm van de puntmarkeringen kun je ook aanpassen met een icoontje naar keuze!

Hulp of een extra woordje uitleg nodig? Aarzel niet om contact op te nemen met support@citizenlab.co.