Het registratieproces personaliseren
De identiteit van deelnemers verifiëren op het platform

Je kan de identiteit van deelnemers op het platform verifiëren met unieke codes en ID-nummers, of met externe verificatiemethodes

Stijn Zwarts avatar
Geschreven door Stijn Zwarts
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Op alle platformen is standaard een functie voor e-mail-verificatie geactiveerd. Dit betekent dat je jouw e-mailadres moet bevestigen voordat je het registratieproces kan afronden.

Soms kan het nodig zijn om een extra stap met identiteitsverificatie toe te voegen voor deelnemers op het platform, als voorwaarde om te kunnen deelnemen aan een bepaald project bijvoorbeeld.

Premium Plannen hebben toegang tot 2 extra mogelijke verificatie-opties:

1. Gebruik unieke verificatiecodes die deelnemers kunnen invullen om hun account te verifiëren op het platform.

2. Integreer een nationale identiteitsverificatie-tool. We ondersteunen deze oplossing momenteel in België (CSAM - eID, itsme), Frankrijk (France Connect), Chile (COW) en Denemarken (NemID).

1. Verificatie met unieke codes

Deelnemers vullen een unieke code in om zichzelf te verifiëren op jouw platform.

In welke context is dit relevant?

Als je een project organiseert dat specifiek gericht is aan een bepaalde groep deelnemers, bijvoorbeeld inwoners uit een bepaalde straat of buurt, en je wil deelname aan dat project beperken tot deze groep individuen, dan kan gebruikersverificatie met unieke codes een goede oplossing zijn.

Hoe zet je dit op?

Voorzie een lijst van unieke ID-codes voor elk individu dat je wil laten verifiëren op het platform. Je kan de codes zelf genereren (zoals invitatiecodes), of een bestaand (nationaal) ID-systeem gebruiken om de lijst te creëren. Neem contact op met support@citizenlab.co als je deze verificatiemethode in jouw platform wilt integreren. Ons Support Team kan je helpen bij het opzetten van deze verificatiemethode.

Om verificatie op het platform vervolgens te activeren, maak je een nieuwe slimme groep aan voor geverifieerde gebruikers. Deze slimme groep zal automatisch worden bijgewerkt met alle deelnemers die hun account hebben geverifieerd met hun unieke code of ID-nummer.

Je kan deze slimme groep vervolgens gebruiken om toegangsrechten in te stellen, om zo te bepalen wie je project kan bekijken, en wie bepaalde acties kan stellen. In dat geval zullen deelnemers wiens accounts niet geverifieerd is, het project niet kunnen zien, of zal hun mogelijkheid tot deelname beperkt zijn.

Hoe werkt het?

Nieuwe gebruikers die zich registreren op het platform zullen gevraagd worden om hun ID-nummer of code in te vullen (deelnemers die dit niet hebben, kunnen deze stap ook overslaan). Als hun ID-nummer overeenkomt met de lijst van unieke ID-nummers, zal hun account automatisch worden geverifieerd.

1. Als ze proberen deel te nemen aan een project dat verificatie vereist, zullen ze worden gevraagd om eerst hun account te verifiëren voordat ze een actie kunnen ondernemen (bijv. een peiling invullen, idee indienen, een reactie plaatsen).

2. Deelnemers die klikken op "Verifieer nu je identiteit", krijgen vervolgens een pop-up te zien waar ze hun unieke code of ID-nummer kunnen ingeven.

3. Bij een geldige code of ID-nummer krijgen ze vervolgens volledige toegang tot het project, en de mogelijke acties die daarbinnen zijn toegelaten voor geverifieerde gebruikers. Bij een ongeldige code of ID-nummer krijgen ze een foutmelding te zien en wordt hen de toegang geweigerd.

2. Integreer een nationale identiteitsverificatie-tool

Je kan de volgende nationale gebruikersverificatie-tools integreren in het platform:

• CSAM: e-ID, Itsme (België)

• FranceConnect (Frankrijk)

• COW (Chili)

• NemID (Denemarken)

In welke context is dit relevant?

Deze verificatiemethode is geschikt indien je project vereist dat

• deelnemers onderdanen zijn van één van de bovenvermelde landen, of

• je aan de hand van een waterdichte methode wil nagaan dat elke deelnemer slechts 1 account heeft op het platform, of

• deelnemers zich registreren met hun echte naam en identiteit.

Hoe zet je dit op?

Als je dit verificatiesysteem in jouw platform wil integreren, neem dan met ons contact op via support@citizenlab.co om de vereisten en de set-up te bespreken, want dit kan per land enigszins verschillen. Houd er rekening mee dat er wat administratief en coördinatiewerk aan te pas komt - zowel aan jouw kant, als aan onze kant - om toestemming te krijgen voor toegang tot externe verificatiesystemen. Plan dit daarom ten minste 2 tot 3 maanden op voorhand in, voordat de verificatiemethode actief moet zijn op jouw platform, zodat je voldoende tijd hebt om deze procedures te doorlopen.

Zodra de verificatiemethode is geactiveerd, zullen mensen die zich registreren op jouw platform, of proberen deel te nemen aan een project dat verificatie vereist, worden gevraagd om hun identiteit te verifiëren met behulp van hun nationale ID-nummer, bijvoorbeeld via een digitale ID-lezer. Deze informatie wordt ingevoerd via een extern verificatiesysteem zoals verstrekt door de nationale overheid - wij houden deze nummers niet bij, slaan ze niet op, en hebben er ook geen toegang toe.

Afhankelijk van het systeem, zullen wij mogelijks in staat zijn om de voornaam, achternaam en/of e-mailadres van de gebruiker te verkrijgen om hun profielgegevens aan te vullen wanneer zij zich verifiëren. Helaas kunnen aanvullende gegevens zoals woonplaats, leeftijd, enz. niet vanuit deze systemen aan ons worden overgedragen.

Vervolgens, om deze verificatiemethode op jouw platform te activeren, maak je een nieuwe slimme groep aan voor geverifieerde gebruikers. Deze slimme groep zal automatisch worden bijgewerkt met alle deelnemers die hun account hebben geverifieerd met het geïntegreerde verificatiesysteem.

Je kan deze slimme groep vervolgens gebruiken om toegangsrechten in te stellen, om zo te bepalen wie je project kan bekijken, en wie bepaalde acties kan stellen. In dat geval zullen deelnemers wiens accounts niet geverifieerd is, het project niet kunnen zien, of zal hun mogelijkheid tot deelname beperkt zijn.

Hoe werkt het?

Wanneer iemand probeert deel te nemen aan een project waarvoor verificatie vereist is, zal deze persoon gevraagd worden eerst zijn/haar account te verifiëren voordat hij/zij een actie onderneemt (bijv. een idee indienen, een reactie plaatsen). De verificatielink brengt de persoon naar een extern systeem om in te loggen. Zodra dit gebeurd is, zal het account op het platform worden weergegeven als zijnde geverifieerd, en kan men alle acties ondernemen die beschikbaar zijn voor geverifieerde gebruikers.

Let op:

Bij FranceConnect is het ook mogelijk om deze verificatiemethode te gebruiken als een single sign-on registratiemethode, zodat deelnemers geen apart gebruikersaccount hoeven aan te maken op het platform via het standaard registratieproces. Dit is op dit moment helaas niet beschikbaar voor andere verificatiemethoden.

Heb je nog vragen, of hulp nodig? Aarzel niet om contact op te nemen via support@citizenlab.co!