Vragen ivm beheer van gebruikers
Hoe activeer je registreren met eID en Itsme ? (CSAM)

Stappenplan om eID en Itsme in te schakelen op het platform

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Om registraties met valse e-mailaccounts voor een groot deel te voorkomen heb je de mogelijkheid om op het platform e-mailverificatie in te stellen. Voor Belgische klanten is het ook mogelijk om CSAM te integreren waardoor gebruikers zich kunnen verifiëren met eID of Itsme. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat stemmen (duimpjes) in projecten op het platform geldig zijn en de accounts op het platform gekoppeld zijn aan één uniek persoon. In onderstaand stappenplan staan alle stappen uitgelegd die doorlopen moeten worden om dit in te stellen.

Let op! CSAM kan NIET gebruikt worden als Single Sign-on (SSO) voor registratie, enkel voor verificatie. Er wordt namelijk geen e-mailadres ontvangen via CSAM.

Het blijft naast verificatie dus nog steeds nodig dat elke gebruiker zich registreert met e-mailadres en wachtwoord.

Het stappenplan

Stap 1. Administratief: stad/gemeente/organisatie + BOSA

1. Elke lokale overheid vult het Online Aanvraagformulier FAS in, en duidt aan dat CitizenLab als onderaannemer zal fungeren.

Het online formulier vraagt ook de gegevens van een verantwoordelijke ambtenaar van de lokale overheid die bindend een FAS gebruikersovereenkomst kan ondertekenen (typisch een gemeentesecretaris of burgemeester).

Door dit formulier in te vullen start het FAS onboardingsproces.

2. BOSA oordeelt op basis van de verstrekte gegevens, of de aanvraag ontvankelijk is.

3. Hierna dient de lokale overheid een ‘FAS Gebruiksovereenkomst’ (modaliteiten voor het gebruik van de FAS) te ondertekenen en terug te sturen aan BOSA DG DT.

Stap 2. Technisch: CitizenLab + BOSA

1. Hierna dient het ‘IAM onboardingsdocument’ ingevuld te worden en teruggestuurd te worden naar BOSA DG DT.

Dit is een technisch document (naast het overzicht van contactpersonen); CitizenLab vult dit zelf in (of eventueel samen met de lokale overheid).

2. Op basis van de verstrekte informatie, wordt door CitizenLab een set-up gedaan van test- naar testomgeving.

3. Wanneer deze operationeel en OK is, kan de configuratie in productie gebeuren en komt de applicatie beschikbaar voor eindgebruikers, oftewel de lokale overheid/organisatie.

Wanneer een gebruiker zich geverifieerd heeft zal rechtsboven op het platform 'Geverifieerd' te zien zijn. Met CSAM verificatie kun je slimme groepen aanmaken waardoor je projecten op kan zetten die alleen zichtbaar of toegankelijk zijn voor geverifieerde gebruikers.

Woonplaats verificatie

Om te verifiëren of een gebruiker in een bepaalde gemeente woont moeten er een paar extra stappen gezet worden.

Stap 1.

Laat ten eerste weten aan CitizenLab (via support@citizenlab.co of via de toegewijde GovSuccessmanager) dat woonplaats verificatie gewenst is en ingesteld moet worden.

Stap 2

Doe hier de aanvraag aan het Rijksregister om autorisatie op te vragen om gebruikersgegevens te verwerken. Dit is om privacy redenen noodzakelijk.

Stap 3

Sluit een gebruikersovereenkomst met BOSA die je hier kan vinden. Wellicht is er door de organisatie al een overeenkomst met BOSA gesloten, ga dit eerst na om dubbele documenten te voorkomen.

Timing

• Uiteraard afhankelijk van snelheid van alle actoren.

• CSAM kan ingesteld worden wanneer de documenten in orde zijn gebracht, dat duurt normaal gesproken ongeveer 2 weken.

• De verwerking van de gebruikersovereenkomst met BOSA kan 4 weken duren.