Input en feedback verzamelen (lijst- en kaartweergave)

Zet je project waarin je ideeën of input verzamelt op en beslis of je voor een lijst- of kaartweergave wilt gaan.

Stijn Zwarts avatar
Geschreven door Stijn Zwarts
Deze week bijgewerkt

Het verzamelen van ideeën of andere input in een project is de kernfunctionaliteit van het CitizenLab platform. Het platform biedt je een breed scala aan opties om projecten waarin je ideeën of andere input verzamelt, naar jouw wensen vorm te geven. Beslis of je input meteen wilt verzamelen in een invulformulier of dat je de gebruiker zijn ideeën op een kaart wilt laten zetten. Met het aanpasbare invulformulier en het sorteermechanisme kun je kiezen hoe je de input verzamelt en aan je deelnemers toont.

Input verzamelen (lijstweergave)

In onderstaande video leggen we de participatiemethode 'input en/of feedback verzamelen' uit, die op zichzelf kan worden gebruikt of als fase in een projecttijdlijn. Je leert hoe je feedback op ideeën kunt verzamelen met behulp van de duimpjes omhoog/naar beneden stemfunctionaliteit.

Je kunt deze methode ook gebruiken om feedback te verzamelen en vragen te stellen over verschillende opties.

Deze methode geeft je veel mogelijkheden om de betrokkenheid aan te passen. In deze video richten we ons ook op input die getoond wordt in een gefilterde lijstweergave, niet in een kaartweergave. We laten je ook zien hoe je het invulformulier bewerkt, dat gebruikers invullen bij het indienen van een idee.

Opmerking:

• Je kunt voor een bottom-up benadering kiezen door het project open te stellen voor ideeën die door de inwoners worden gegenereerd

• Je kunt een top-down benadering hanteren door feedback te vragen op intern gegenereerde ideeën

Input verzamelen (kaartweergave)

In deze video richten we ons op input die getoond wordt in een filterbare kaartweergave, niet in de lijstweergave.

Opmerking:

• Dit is een geweldig hulpmiddel om ideeën te verzamelen en geografisch specifieke feedback te krijgen

• Je kunt lagen aan je kaart toevoegen om extra context te bieden over een project of gebied

Verdere uitwerking van je project waarin je input verzamelt

Het kiezen van de terminologie voor het plaatsen van input

Bij gebruik van de participatiemethode 'Input en/of feedback verzamelen' in een project, heet de input die je verzamelt standaard 'Idee'.

Er zijn verschillende andere opties die je op je platform kunt kiezen om de input te hernoemen.

Naast ideeën kun je ook kiezen voor Optie, Project, Vraag, Reactie en Bijdrage. Je hoeft mensen dus niet uit te nodigen om "Een idee te posten", je kunt ze ook vragen om "Een vraag in te dienen" of "Een bijdrage toe te voegen".

Als je een standaard of premium abonnement hebt, zie je bij het opzetten van je project de optie "Hoe moet een bijdrage worden genoemd?".

Het invulformulier aanpassen

In elk ideeënproject kun je de manier waarop je input (idee, project, optie, ...) van je inwoners verzamelt, aanpassen. En dat kun je doen in het tabblad "Invulformulier" van de instellingen van je project.

Het invulformulier is een krachtig hulpmiddel voor het verzamelen van input. Het biedt ruime aanpassingsmogelijkheden voor je formulieren, waaronder:

• Standaard formuliervelden: dit zijn de velden/vragen waarvan we voorstellen dat je ze deel laat uitmaken van je raadpleging wanneer je op zoek bent naar ideeën/input. Je kunt de beschrijvingen bijwerken om de nodige context te bieden, en in de meeste gevallen kun je velden verplicht of optioneel maken. Antwoorden op deze standaardvelden zullen openbaar zijn.

• Aangepaste formuliervelden: als je een Premium platform gebruiker bent, kun je ook extra velden of vragen aan het formulier toevoegen: korte en lange tekst, enkele keuze, meerkeuze, lineaire schaal, aantal en meer. Antwoorden op deze velden worden bij het indienen niet aan de gebruiker en de rest van de inwoners getoond. Alleen platform- en projectbeheerders zullen antwoorden op aangepaste velden kunnen zien.

• Secties: je kunt de secties aanpassen (video's, tekst, foto's) om context toe te voegen aan je consultaties, en je gebruikers uit te rusten met alle informatie die ze nodig hebben om deel te nemen.

• Je kunt ook hele secties slepen/verplaatsen naar de positie die voor jouw consultatie het meest zinvol is. Let op, deze wijzigingen worden niet in de eigenlijke inzending verwerkt, alleen in het formulier dat voorafgaat aan de inzending.

Toegang tot deze functie is afhankelijk van je abonnement.

Beslissen over het standaard sorteermechanisme voor je input

Hoewel de ideeën doorzoekbaar zijn, zijn er een aantal manieren om de ideeën en/of input die je op de pagina ziet te filteren en te sorteren naar jouw smaak en doel:

Sorteermechanismen:

• Populair - Voor het vinden van ideeën die populair zijn en tractie krijgen onder je inwoners.

• Er wordt rekening gehouden met een veelvoud aan variabelen (bijv. aantal stemmen, activiteit, betrokkenheid, recent)

• Willekeurig - Een computergestuurde ordening van ideeën (hetzelfde voor alle gebruikers) die elke dag verandert.

• Meeste stemmen- Het vinden van ideeën aan de hand van het aantal ontvangen stemmen, rekening houdend met de verhouding tussen stemmen voor en tegen.

• Meest recent

• Oudste

• Tags - Hiermee kun je meerdere filters toepassen voor ideeën op basis van een bepaalde tag, categorie of buurt.

• Het sorteermechanisme (d.w.z. 'Populair', 'Meeste stemmen') kan nog steeds gelijktijdig worden gebruikt met de toegepaste tagfilter(s).

Het perspectief van de beheerder:

• Als je voor het eerst een project aanmaakt voor "Input en/of feedback verzamelen", kun je een standaardinstelling instellen voor de manier waarop de input wordt gesorteerd. Gebruikers kunnen echter nog steeds sorteren op de andere categorieën door op de dropdown knop te klikken, zoals hieronder te zien is vanuit het perspectief van de gebruiker.

Het perspectief van de gebruiker:

Het is niet mogelijk om de volgorde van de ideeën en/of input in een aangepaste volgorde te zetten.

Eenvoudige en geavanceerde styling van de kaart van je project (om te reorganiseren)

Standaard gebruiken de kaarten op het platform een eenvoudige en duidelijke stijl, gebaseerd op Open Street Map.

Dit is geschikt voor de meeste situaties en het is niet nodig om meer informatie toe te voegen dan vereist. Je kan echter wel wat eenvoudige en geavanceerde styling aanbrengen aan de kaart die je aan de deelnemers toont, bijvoorbeeld op een eenvoudige manier de grens visualiseren van het gebied of de gebieden waarvoor je input verzamelt. Maar je kan nog een stap verder gaan en verschillende lagen en zones toevoegen of zelfs je kaart vooraf invullen met actieve en passieve spelden. Dit alles hangt af van hoe je de kaart wilt gebruiken in je participatieproces. Hieronder leggen we uit hoe je je kaart kunt stylen.

Eenvoudige vormgevingselementen voor de kaart

Onderliggende lagen toevoegen (met ruimtelijke bestanden)

Elke projectkaart kan een aantal extra lagen weergeven. Deze lagen kunnen bestaan uit polygonen, die regio's tonen, of puntmarkeringen. Gebruikers kunnen individuele lagen zelf aan/uitzetten. Elke laag heeft een naam nodig en kan worden ingesteld om standaard aan of uit te staan.

Momenteel ondersteunen we het uploaden van GeoJSON bestanden met punt-, lijn- en polygoonkenmerken.

Wij adviseren één GeoJSON bestand te importeren voor elke set kenmerken die je samen wilt weergeven. Bijvoorbeeld één bestand voor buurthuizen, een ander bestand voor wijken, enz.

⚠️ Het bestand moet in het WGS 1984 coördinatensysteem staan. Andere coördinatenstelsels worden mogelijk niet weergegeven.

Zodra je het GeoJSON bestand hebt geüpload,

• kun je het bewerken door de laag een naam te geven, en

• je kunt ook een tooltip instellen die verschijnt als je met de muis boven dat kenmerk op de kaart zweeft.

Geef de kenmerken van de kaart vorm

Je kan de laag stylen met een kleur, en als de laag puntkenmerken bevat, kan je ook een pictogram toevoegen dat op de puntmarkering wordt weergegeven.

⚠️ Merk op dat je alleen de hele laag kunt stylen - dat betekent dat elk kenmerk in de laag dezelfde kleur en hetzelfde pictogram krijgt.

Als je de kenmerken in de laag anders wilt stylen, kan je een apart GeoJSON-bestand maken voor elk kenmerk dat je anders wilt stylen.

Stel het centrum van de kaart in (lengte- en breedtegraad)

Je kunt het centrum van de kaart instellen (bijvoorbeeld waar de kaart op gericht wordt) door de lengte- en breedtecoördinaten toe te voegen. Een online zoekopdracht voor de lengte- en breedtegraad van de stad of het adres waarop je de kaart wilt centreren zou je de resultaten moeten geven die je in deze velden moet invoeren.

Het formaat van de breedte- en lengtegraad moet bestaan uit decimale getallen (bijvoorbeeld 50.84778).

Stel het standaard zoomniveau van de kaart in

Op dezelfde manier kun je het zoomniveau instellen dat je op je kaart wilt weergeven. Je kunt kiezen uit een bereik van 0 (zeer uitgezoomd) tot 17 (ingezoomd om straten en gebouwen te zien).

Goed om te weten! Je kunt ook over de kaart scrollen om precies te vinden waar je wilt centreren en inzoomen, en met de knop Opslaan op de kaart kun je dat instellen als je kaartcentrum en zoomniveau.

Als je ruimtelijke bestanden geen GeoJSON formaat hebben

Er zijn verschillende online hulpmiddelen die kunnen helpen om je bestanden van een ander ruimtelijk formaat om te zetten in een GeoJSON formaat. Dit omvat mapshaper en geojson.io, die je beide in staat stellen een ander bestandstype te uploaden en te exporteren als een GeoJSON bestand.

Als je nog geen ruimtelijk bestand hebt, maar er zelf een wilt maken om aan je kaart toe te voegen

Met online hulpmiddelen zoals Geoman kun je eenvoudig je eigen GeoJSON bestanden maken. Je kunt polygonen tekenen, punten toevoegen en lijnen maken op een kaart, deze kenmerken downloaden als een GeoJSON bestand, en ze uploaden naar je CitizenLab platform.

We raden je ten zeerste aan een GeoJSON bestand te maken voor elke categorie die je op een kaart wilt weergeven. Je kunt bijvoorbeeld één bestand maken voor je projectgrenzen; en een tweede bestand dat Relevante Plaatsen bevat. Je kunt deze twee bestanden dan apart uploaden - zo kun je de lagen ook een eigen kleur geven en ze als aparte items in de kaartlegenda tonen.

Esri add-on

Als je toegang hebt tot ArcGIS Online kan je een add-on aankopen om Feature layers en Web maps van Esri op je kaarten te gebruiken. Lees er meer over in dit Support-artikel.