Indsamling af borgerforslag

Hold styr på, hvad der betyder noget for dine borgere.

Opdateret i denne uge

I denne artikel forklarer vi inddragelsesmetoden "forslag" (borgerforslag/borgerinitiativer). Du lærer, hvordan du tilpasser og aktiverer denne unikke deltagelsesmetode, hvordan du indstiller deltagelsestærsklen og organiserer feedback på forslagene.

Noter til forslag:

• Tænk over, hvilke typer forslag du er interesseret i at modtage (emne- eller stedspecifikke).

• Sikre, at du har ressourcerne til at følge op på forslag, der opfylder dine indsendelseskriterier.

Hvad er borgerforslag?

Borgerforslag er en kontinuerlig form for bottom-up-deltagelse. Denne form for deltagelse adskiller sig fra platformens nuværende idéindsamlingsmetode, fordi den ikke passer ind i et eksisterende projekts begrænsninger. I stedet for svar på et fast spørgsmål stillet af myndighederne (f.eks. "hvilken farve skal skraldespandene have?"), er det ting, som borgerne selv har taget initiativ til (f.eks. "vi ønsker at ændre ruterne for indsamling af skrald"). Man kan f.eks. sammenligne det med en åben "idékasse".

Borgerforslag giver borgerne mulighed for at skrive deres forslag ned når som helst, og samle støtte til deres forslag. Forslag, der når en foruddefineret tærskel, bliver lovet at modtage "et svar" fra dig. Et forslag kan være en simpel anmodning til byen, men det kan også kræve, at byen spiller en støttende rolle i en ånd af samskabelse.

Borgerforslag giver dig mulighed for at holde styr på, hvad dine borgere finder vigtigt, direkte på din helt egen deltagelsesplatform. Du vil altid have en god fornemmelse af , hvad der mangler på din politiske dagsorden. Og du tilbyder dine borgere et sted, hvor de kan komme med input om emner, der endnu ikke er dækket af et af dine eksisterende projekter på platformen.

Du sætter reglerne, og når et forslag opfylder disse regler, lover du at 'gøre noget til gengæld'. Hvis det ikke lever op til reglerne, stopper det lige der.

Du forbliver i kontrol til enhver tid, og vores platform giver dig de nødvendige værktøjer til at kunne overvåge aktiviteten på platformen.

Muliggør forslag

For at åbne forslag for offentligheden skal du slå 3 ting til:

1. Klik på "Forslag" i dit administratorpanel. Klik på den anden fane "Indstillinger". Tænd for forslag.

2. Tilføj en knap til forslag på din navigationslinje. Klik på "Pages & menu" i administratorpanelet. Tjek, om 'Proposals' er på listen over sider, der vises på din navigationslinje. Hvis ikke, skal du rulle ned til "Andre tilgængelige sider" og klikke på "Tilføj til navbar" ved siden af siden "Forslag". Forslagssektionen vil nu være tilgængelig via navigationslinjen.

3. For at tilføje en sektion med forslag på din hjemmeside skal du klikke på "Pages & menu" i administratorpanelet. Klik derefter på "Rediger" ved siden af "Hjemmeside". Hjemmesidebyggeren åbnes. I kolonnen til venstre skal du klikke på "Forslag" og trække det element til din hjemmeside og beslutte, hvor på hjemmesiden du vil vise sektionen med forslag.

Konfiguration

Før du indstiller forslagssektionen, er det smart at konfigurere forslagene først. Du bevarer kontrollen over processen ved at definere betingelserne for borgerforslag. Klare regler øger gennemsigtigheden og vil gøre udvælgelsen lettere for dig.

Brugernes anonymitet

Hvis du giver brugerne mulighed for at deltage anonymt, vil deres identitet være skjult for andre brugere, projektmoderatorer og administratorer. Disse bidrag kan stadig modereres.

Gennemgang af forslag

Hvis du slår "Gennemgå" til, vil forslagene ikke være synlige, før en administrator har gennemgået og godkendt dem. Note that it's impossible to edit proposals once they're reviewed and approved.

Access to this feature depends on your plan.

Samarbejdspartnerskab

Hvis du vil styrke forslagets legitimitet og synlighed, kan du aktivere medsponsorering. Forslagene vil ikke være synlige, før der er opnået et vist antal medforslagsstillere. Når du aktiverer denne funktion, kan du angive, hvor mange sponsorer en deltager skal have, for at hans/hendes forslag kan komme i betragtning.

Når nogen opretter et forslag, vil der være et felt, hvor medsponsorer kan inviteres til at være medsponsor. Medsponsorerne skal have en konto på platformen, og de vil modtage en e-mail med en invitation til at medsponsorere et forslag.

Indstil betingelser

A. Stemmetærskel

antal stemmer der kræves for at et borgerforslag kan behandles. Som en tommelfingerregel udtrykkes dette ofte i % af din samlede befolkning (dvs. 1-3% af befolkningen).

B. Dage til at nå tærsklen

Det antal dage man har til at samle den støtte. Det er vigtigt at finde en balance mellem at give nok tid til at samle støtte og at motivere folk til at arbejde aktivt med deres forslag. 3 måneder, eller 90 dage, er i mange tilfælde ideelt.

C. Kriterierne for et forslag

Kriterierne for støtteberettigelse på deles med alle, der starter et forslag.
Et almindeligt anvendt sæt af sådanne kriterier: "Forslaget bør…

• Være inden for vores lokale myndigheders kompetenceområde

• Tjen den fælles interesse, ikke en personlig interesse.

• Ikke diskriminere på grund af køn, race, alder, …

• Ikke skade andre

• Være levedygtig i forhold til budgettet

• Være levedygtig med hensyn til timing

• Ikke allerede være en del af en eksisterende plan

• Være anderledes end andre forslag, der allerede findes på platformen."

Hvad kan folk forvente, når deres forslag når tærsklen i tide?

Dette er det vigtigste trin. Her definerer du , hvad der sker, når et forslag samler det nødvendige antal stemmer inden for antallet af dage. Den mest almindelige mulighed er at invitere forslagets forfatter(e) til det næste rådsmøde for at præsentere forslaget, og hvor rådet vil give en officiel reaktion på det.

Men det er helt op til dig at tilbyde noget, der passer bedst til din kontekst, og som passer til dine behov og tilgængelige ressourcer.

Nogle alternative muligheder:

• Ekspertrådgivning fra en person i din organisation

• Intern henvisning til det kompetente team eller afdeling

• Logistisk/finansiel/kommunikationsmæssig støtte

Dette valg er tydeligt vist for alle borgere, så de ved, hvad de kan forvente, og hvad de ikke kan forvente. Det handler om at styre forventningerne.

Informationsside om forslag

I dette afsnit kan du give flere oplysninger om forslag, og ved hjælp af de forudfyldte koder kan du automatisk udfylde informationssiden med kriterierne for støtteberettigelse, og hvad der sker, når tærsklen er nået.

Sådan ser koderne ud:

• $|initiativesEligibilityCriteria|.

• $|initiativerTærskelNåetBesked|

Der vil automatisk være et link til denne informationsside i underteksten på forslagssiden.

Moderation

Oversigt

I fanen 'Oversigt' kan du nemt følge op på alle igangværende og nye forslag. Du kan se, hvem der er blevet tildelt dem, hvor mange dage der er tilbage, og hvor meget støtte de allerede har fået.

Nye forslag og forslag, der har nået stemmetærsklen, vises også i din ugentlige e-mailrapport.

Tildel

Hvert nyt forslag kan tildeles dig selv eller en af de andre administratorer på platformen. Ved at gøre det bliver personen ansvarlig for opfølgningen og vil få besked, når hans/hendes handling er påkrævet.

Internal commenting

Hvis du arbejder sammen med andre administratorer om at moderere forslag, kan det være nyttigt at kunne skrive kommentarer til specifikke forslag, som kun andre administratorer kan se. For at lette dette interne samarbejde kan du bruge funktionen 'Intern samtale'.

I forslagsfunktionens back-end kan du under fanen 'Oversigt' skrive interne kommentarer, når du klikker på et forslag. Nederst kan du skifte mellem 'Intern konvertering' og 'Offentlig diskussion'.

Access to this feature depends on your plan.

Status

Som standard vises 5 statusser på dit forslags back-end, og de er beskrevet nedenfor.

Hvis du har en Premium-plan, kan vi også oprette brugerdefinerede statusser til dig eller redigere standardstatusserne (kontakt venligst supportteamet via chatknappen i nederste højre hjørne i denne artikel eller på din platform).

Automatiske statusændringer

3 ud af 5 forslagsstatusser er automatiske og kan ikke vælges manuelt.

• Proposed: status, når et forslag er blevet offentliggjort og stadig har tid til at samle støtte.

• Udløbet: status, når et forslag ikke har fået nok stemmer inden for det forudindstillede antal dage.

• Threshold Reached: status, når et forslag har opnået nok stemmer til tiden.

Manuelle statusændringer

De 2 andre forslagsstatusser er manuelle. Du kan bestemme, hvornår et forslag skal have en af disse statusser ved at markere den tilsvarende boks på det enkelte forslag.

• Ikke støtteberettiget: når forslaget ikke opfylder dine foruddefinerede kriterier (som kan redigeres i forslagets "Indstillinger"-fane). Når dette er valgt, kan der ikke længere stemmes om forslaget.

• Besvaret: når du er klar til at kommunikere om de næste skridt for et forslag, der nåede tærsklen i tide.

Bemærk: Selv om et forslag er udløbet eller ikke har nået tærsklen endnu, kan du altid beslutte at gå videre med det (f.eks. fordi det matcher dine eksisterende politiske planer).

Hvis du vælger en af disse manuelle statusser, skal du give en skriftlig opdatering til det pågældende forslag, som er synlig for alle.

Er du klar til at implementere borgerforslag på din platform? Vi er her for at hjælpe!