Opsætning og moderering af en online workshop + 📹

Opret en online workshop, definer trinene, tilføj lokaler og konfigurer trinene. Tilføj spørgsmål og svar, afstemninger, punktafstemning, gruppeinput og breakout-rum

Stijn Zwarts avatar
Skrevet af Stijn Zwarts
Opdateret over en uge siden

I denne artikel forklarer vi, hvordan du opretter, tilpasser og modererer en online workshop på din platform. Du lærer at skræddersy workshoppens funktionalitet, afholde live-videomøder og oprette breakoutgrupper for at lette samtidige gruppediskussioner.

Hvis eksterne deltagere har problemer med video, lyd eller med at deltage i workshoppen, kan du sende dem denne supportartikel, som måske kan hjælpe dem.

Nedenfor finder du en trin-for-trin beskrivelse, der guider dig gennem de vigtigste trin i oprettelsen af dine egne online workshops.

1. Opret et værksted

For at få adgang til din workshopgrænseflade skal du klikke på "Workshops" i administrationspanelet.

I denne grænseflade får du mulighed for at tilføje et nyt værksted. Hvis du klikker på denne knap, skal du vælge et navn og en dato for din workshop.

Slug'en definerer den url, hvor deltagerne kan finde din workshop. F.eks. Hvis dit slug er "climatepolicy", vil linket til workshoppen være "yourplatform.citizenlab.co/workshops/climatepolicy".

2. Definer trinene

Du kan administrere de forskellige trin og aktiviteter i din workshop via knappen "Administrer" i øverste højre hjørne af workshoppens skærm. Når du er kommet ind i administrationspanelet, skal du klikke på +Add step for at angive de forskellige trin, som du gerne vil have i dit værksted. Normalt omfatter dette et "Velkomst"-trin i begyndelsen, et "Konklusion"-trin i slutningen og et par trin i mellem til diskussion og break-out-rum.

3. Tilføj "værelser"

Du kan tilføje så mange rum, som du ønsker til din workshop, ved at klikke på knappen +Add room (Tilføj rum) i administrationspanelet og give rummet et navn.

Der er to typer af lokaler: et stort plenumlokale, hvor alle deltagerne er samlet, og mindre breakout-rum, som deltagerne sorterer sig selv i for at få mere interaktive diskussioner. Som en tommelfingerregel kan man sige, at et breakout-rum for hver 5-8 deltagere synes at fungere godt.

Hver gang du tilføjer et nyt rum, bliver du bedt om at konfigurere indstillingerne for videochat.

• Knap til at række hånden op: Ønsker du, at deltagerne skal kunne række hånden op (virtuelt), så moderatorerne kan se, hvem der venter på at få ordet?

• Mikrofon- / kamera-omskifter: Vil du have, at deltagerne skal kunne slukke/tilkoble deres webcam og mikrofon undervejs?

• Start med mikrofon / Start med kamera: Ønsker du, at deltagernes webkameraer og mikrofoner skal aktiveres, så snart de tilmelder sig workshoppen? (Vi anbefaler, at du ikke aktiverer denne indstilling til større workshops, da det kan skabe forsinkelse og støj, hvis der er mange videooptagelser og mikrofoner på samme tid)

• Skærmdeling er aktiveret: Ønsker du, at deltagerne skal kunne dele deres skærme?

Du kan ikke deaktivere disse indstillinger for platformsadministratorer og projektledere. De vil altid have adgang til alle disse (og flere) muligheder, uanset rummets konfiguration.

4. Konfigurer "roomsteps"

Under dette trin skal du definere, hvad der skal ske i hvert rum under hvert trin - vi kalder det et "rumtrin". Det kan du gøre ved at holde musen på skæringspunktet mellem trin og det rum, du vil konfigurere, og klikke på +Add roomstep.

Når du tilføjer et roomstep, kan du vælge mellem en række deltagelsesmetoder. Hver af disse deltagelsesmetoder påvirker interaktionen i højre side af skærmen. Videoen er altid synlig i venstre side af skærmen, uanset hvilken deltagelsesmetode du vælger (se nedenfor for flere oplysninger om de enkelte metoder)

1. Q&A: I højre side af skærmen vises en række spørgsmål, som du definerer, og som deltagerne kan svare på.

2. Afstemning: Stil dine deltagere et eller flere multiple-choice-spørgsmål.

3. Dot-voting: Lad deltagerne stemme for at hjælpe dig med at beslutte, hvilke emner du skal dykke ned i.

4. Gruppering af input med tags: gruppering af input fra værksteder, der hører sammen

5. Info: i højre side af skærmen er der et simpelt tekstfelt, hvor du kan indtaste tekst og billeder.

6. Breakoutrum: deltagerne bliver bedt om at vælge et breakoutrum eller bliver tilfældigt tildelt et breakoutrum.

7. Opsummering af diskussionen & Rapport: Facilitatorerne (platformadministrator og projektledere) kan i fællesskab udarbejde en konklusion på diskussionen. Ved afrapportering vises alle sammenfatninger af diskussionerne fra breakout-rummene på skærmen, så breakout-rummene kan dele deres konklusioner med alle workshopdeltagerne.

5. Afprøv det, og fortsæt redigeringen

Du kan altid nemt køre gennem dit værksted, afprøve tingene og kontrollere, om alt er sat op, som du havde forestillet dig.

Du kan gå videre ved at klikke på knappen "Næste trin" øverst til højre på skærmen. Du kan vælge at gå straks videre til næste trin eller vælge en timer, der giver alle besked om, at næste trin starter om 10 sekunder, et minut eller fem minutter.

Hvis du vil gå tilbage og kontrollere et af trinene, skal du åbne grænsefladen "Administrer" og klikke på "Gå til trin" på det trin, som du vil gå til.

Har du besluttet, at du vil ændre rækkefølgen af trinene? Det er ikke noget problem. Du kan flytte trin mellem hinanden i administrationspanelet ved hjælp af knappen Reorder Steps (omarranger trin). Klik på ikonet, ændre rækkefølgen af trinene, og klik på ikonet igen for at gemme den nye rækkefølge.

Hvis du vil afslutte workshoppen, skal du klikke på "Afslut workshop for alle" øverst til højre på skærmen, hvilket fører alle deltagere til en side, hvor de kan give noget feedback.

Bemærk: Når du tester, må du ikke selv tilføje skriftlige input. Vi har i øjeblikket ikke en nem måde at slette denne testindgang på senere hen. Så du skal lave den rumtrinskonfiguration helt om for at slippe af med den!

6. Del linket med deltagerne

Når du er færdig med at oprette din workshop, kan du dele linket til workshoppen med deltagerne. URL-adressen for workshoppen er den måde, hvorpå du kan få adgang til workshoppen.

Du skal blot kopiere URL-adressen (f.eks. "yourplatform.citizenlab.co/workshops/climatepolicy") og indsætte den i din besked eller sætte den bag en knap i et projekt på din platform.

7. Detaljerede oplysninger pr. metode

Q&A

Med denne metode kan du stille dine deltagere et eller flere spørgsmål. Du kan derefter give deltagerne mulighed for at "skrive" (dvs. skrive deres svar på en digital post-it-seddel) og/eller "stemme" (dvs. give opstemning til indlæg). Den maksimale længde af skriftlige svar er 255 tegn, og du kan vælge, om indlæggene skal konfigureres som firkantede kort eller som rektangulære kort, der vises i listeformat.

Du kan også dele dette op i to separate trin: I det ene trin kan du bede deltagerne om at skrive deres svar, og i det næste trin kan du bede deltagerne om at stemme på de svar, de er mest enige i.

Tip: Vælg "Copy Q&A inputs from previous step" (Kopier spørgsmål A input fra forrige trin), hvis du ønsker, at deltagernes svar fra det foregående trin også skal være synlige i det aktuelle trin.

Afstemninger

Lad deltagerne vælge en af de muligheder, som du har defineret på forhånd. Udfyld først spørgsmålet i afstemningen. Klik derefter på "Tilføj/rediger svarvalg". Her kan du udfylde de forskellige svarmuligheder, og du kan også vælge muligheden for at vælge flere svarmuligheder.

Når du går ind på trinnet med afstemningen, skal du aktivere afstemningen som administrator eller moderator. Når du er færdig med at indsamle input, kan du lukke den, og procenterne vil straks være synlige for alle.

Punkt-afstemning

Når du har indsamlet mange input under en Q&A-fase i workshops, vil du gerne udvælge de emner, der skal diskuteres yderligere i en (breakout-)gruppe. Og en afstemningsrunde ville hjælpe dig med at beslutte, hvilke der skal dykkes ned i.

Afstemning giver også deltagerne en anden effektiv måde at udtrykke deres mening på uden at skulle "tale højt" i et rum fyldt med mennesker, de endnu ikke kender.

Det er her, at punktafstemningsmetoden kommer til sin ret. Som facilitator giver du hver deltager et samlet antal stemmer, eller "prikker". De kan frit afgive deres stemme på alle de indsamlede input og kan vælge at stemme mere end én gang på det samme emne. Forløbet svarer meget til punktafstemning i en offline-situation.

1. Oprettelse af "prik-afstemning

Vælg "Q&A" som deltagelsesmetode for det trin og det lokale, hvor du ønsker at anvende punktafstemning. Tilføj et eller flere spørgsmål, som du ønsker, at deltagerne skal give input til.

Vælg "Dot voting" som afstemningsmetode og definer

• "Formålet med afstemningen". Dette vises for deltagerne og giver dem vejledning om hvordan og med hvilken hensigt de skal afgive deres stemme. Du kan definere dit eget formål eller vælge en af standardindstillingerne.

• Stemmer pr. deltager". Dette skal være et tal mellem 1 og 10.

2. Begynd at stemme

Når online-workshoppen når frem til det trin med punktafstemning, og når input er blevet indsamlet, kan du som facilitator klikke på "Start punktafstemning".

Vigtigt: Når du har startet punktafstemningen, kan du ikke tilføje flere input.

Når punktafstemningen er startet,

• Deltagerne vil kunne afgive deres stemmer, se antallet af resterende stemmer og filtrere på de emner, de har stemt på. De vil ikke se andres stemmer.

• Facilitatoren vil kunne gøre alt det ovenstående og samtidig holde styr på, hvor mange deltagere der er begyndt at stemme, og hvor mange stemmer der er afgivet indtil videre. Disse oplysninger hjælper dig med at forstå, hvornår folk kæmper med denne metode, og hvornår det er et godt tidspunkt at afslutte afstemningen.

3. Afslutning af afstemningen

Når alle har haft mulighed for at stemme, kan du klikke på "Afslut afstemning". Hvis du gør det, vises afstemningsresultaterne for alle deltagere. Som facilitator kan du vælge at sortere afstemningsresultaterne efter det samlede antal stemmer eller efter det samlede antal deltagere, der har stemt.

Når du har drøftet resultaterne, kan du træffe en af følgende foranstaltninger

• Vi går videre til næste spørgsmål;

• Gå til næste trin;

• (Genstart punktafstemningen, hvilket vil slette alle tidligere afstemninger).

Hvis det næste trin anvender deltagelsesmetoden "Sammenfat diskussionen", vil resultaterne af punktstemmerne også blive vist der, så gruppen kan skrive et resumé af diskussionen.

Gruppering af input med tags i en online workshop

Når der indsamles mange input, kan det være en stor udfordring som facilitator at styre en face-to-face-diskussion baseret på de enkelte punkter uden at miste overblikket. Det er her, inputgruppering kommer ind i billedet. Ved hjælp af tagging kan du identificere de større temaer, behov, mønstre, ... i alle de input, du har indsamlet. Sådan fungerer det

1. Som facilitator grupperer du input, der "hører sammen" (samme emne, samme behov, samme tendens, ...) ved at give dem det samme farvekodede tag. Alle deltagere vil se de tags, du har tilføjet.

2. Input kan sorteres efter tag for at lette en face-to-face-diskussion om de større emner og tendenser i stedet for om de enkelte input.

3. Når du udarbejder en konklusion i samarbejde, kan du tage disse inputgrupper med for at støtte dig i skriveprocessen.

4. Hent alle oplysninger i din eksportfil.

Deling af oplysninger

Denne "metode" er god til informationsorienterede trin. Du kan dele skriftlige oplysninger ved at bruge tekstboksen "Infotekst". Infotekstfeltet her (og i andre trin) kan konfigureres med grundlæggende tekstformateringsmuligheder, herunder punktopstillinger.

Dette trin kan også bruges, hvis du gerne vil give en præsentation. Med muligheden for at dele skærmen kan du sende en præsentation eller andre medier fra din computer til andre workshopdeltagere.

Tip: Brug knappen "Fuld skærm for alle deltagere" øverst til venstre på videoskærmen for at få alle workshopdeltagere til at gå i fuld skærmtilstand. Hvis du kombinerer dette med at dele din skærm, vil de have et meget bedre overblik over det dokument, du viser.

Breakout-rum

Vil du have mindre gruppediskussioner? Det er ikke noget problem. Brug deltagelsesmetoden "breakout rooms" til at oprette en lobby - det vil få alle deltagerne til at deltage i et mindre breakout room (det er de ekstra rum, som du tilføjede i trin 3: Definer dine rum).

Du kan vælge mellem to muligheder for breakout-rum:

• Selvudvælgelse: Lad deltagerne selv vælge, hvilket breakout-rum de vil deltage i

• Tilfældig tildeling: Tilfældig fordeling af deltagerne i et breakout-rum

Hvis du vil tildele deltagerne tilfældigt til et breakout-rum, skal du vælge metoden Tilfældig tildeling. Når du er kommet ind i breakout room-trinnet, kan enhver workshopadministrator klikke på knappen "Distribute participants to breakout rooms" (Fordel deltagerne til breakout rooms). Dette vil fordele deltagerne ligeligt i de forskellige rum. Workshopadministratoren bliver i lobbyen og kan deltage i det rum, han/hun ønsker.

Glem ikke! Du skal konfigurere hvert af de mindre breakout-rum med deres egen deltagelsesmetode.

Har du flere breakout-rum, der kræver den samme konfiguration på et bestemt trin? Opret det første rum med de indstillinger og spørgsmål, du ønsker, og for de andre rum skal du markere feltet "Del konfiguration" for det første rum - det vil automatisk kopiere konfigurationen, herunder oplysninger og spørgsmål. Når du foretager ændringer i konfigurationen af et rum, opdateres alle andre rum, der deler den samme konfiguration. Det kan være en stor tidsbesparelse.

Sammenfatning af diskussionen & rapport ud

Disse to "metoder" er dele af den samme konklusionsproces. Brug metoden "Sammenfattende diskussion" i det sidste trin, hvor deltagerne er i mindre break-out-rum. Dette genererer en tekstboks, som giver dig mulighed for i fællesskab at udarbejde en gruppekonklusion (Bemærk: Alle kan skrive og redigere teksten i denne boks. Hvis du vil redigere teksten, skal du klikke på feltet "rediger tekstfeltet" over tekstfeltet - hvis du vil tillade andre at redigere teksten, skal du fjerne markeringen af feltet.)

Hvis du ønsker at dele disse konklusioner fra de mindre breakout-rum med alle deltagerne, kan du bruge "Rapportér ud"-metoden i næste trin, kombineret med at bringe deltagerne tilbage til det store plenumrum.

Dette ville svare til at samle alle fra de små grupper for at dele det, de havde diskuteret i en "personlig" workshop. I "Rapportere ud"-trinnet vises de diskussionsresuméer, der blev genereret i breakout-rummene, automatisk for alle at se.

8. Eksport af data

Når du er færdig med workshoppen, kan du eksportere alle de input, der blev givet gennem afstemningerne, Q&A-kort og inputkonklusionerne. I administrationspanelet finder du et ikon øverst på siden med navnet "Eksporter data". Det vil automatisk downloade et Excel-regneark med disse oplysninger - en fane for hvert trin i dit værksted.

9. Fejlfinding af video-/audioproblemer for værkstedsadministratorer

Hvis du eller dine deltagere har problemer med at få lyden eller videoen til at fungere, kan du nedenfor se nogle få grundlæggende muligheder for fejlfinding:

• Sørg for at slå alle andre videochatprogrammer fra, mens du laver en workshop, da andre værktøjer muligvis bruger og blokerer dit kamera.

• Sørg for, at kameraet og mikrofonen er aktiveret i Chrome-browseren. Du kan få adgang til disse indstillinger ved at klikke på ikonet med hængelåsen ved siden af URL-adressen i adresselinjen.

• I video-området kan du også kontrollere indstillingerne for din mikrofon og dit kamera ved at klikke på mikrofon- og video-ikonerne nederst på videoskærmen og også i Indstillinger nederst til højre på skærmen.

• Du kan også prøve at slette cookies på webstedet, og nogle gange kan en god opdatering af browseren hjælpe med at løse problemet!

10. Vigtige bemærkninger:

Workshop kapacitet

Workshopperne støtter op til 500 deltagere. Hvis du har mange deltagere, kan hastigheden og kvaliteten af videoen blive dårligere. Du kan hjælpe med at forhindre dette ved at indstille folks kameraer til at være slukket som standard, når de kommer ind i et rum. Hvis der allerede er 500 personer i lokalet, vil ingen andre blive lukket ind.

Adgang og browsere

• Workshoppen er kun tilgængelig på stationære enheder, altså ikke med en tablet eller smartphone.

• Workshoppen er kun tilgængelig med Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge som browser.

• For folk, der bruger virksomhedens bærbare computere og netværk: Tjek på forhånd, om din Citrix/VPN/og andre sikkerhedsindstillinger giver dig adgang til dette link. Nogle gange er der et problem med den måde, netværkene er konfigureret på. Hvis du har problemer med at få adgang til workshoppen, kan du kontakte din it-afdeling for at høre, om de kan ændre firewallindstillingerne (åbner op for port tcp 4443 og UDP 10000 - 20000 på alle adresser), eller du kan prøve at bruge din personlige bærbare computer eller dit personlige internetnetværk.

Tilføjelse af et billede i en infoboks

Du kan også tilføje et billede i tekstfeltet ved at indtaste en URL-adresse, hvor billedet er hostet. Billedet skal være hostet af en udbyder som f.eks. www.postimage.org - sørg for at bruge det direkte link og kopier/indsæt det i tekstfeltet.

Admin-rettigheder

Alle, der er logget ind på CitizenLab-platformen som administrator eller projektleder, kan få tildelt administratorrettigheder i workshoppen. Det betyder, at de kan administrere workshoppen, tilføje/redigere trin, gå videre med trinene og afslutte workshoppen.

Vigtigt: Den første administrator eller projektleder, der kommer ind i værkstedsrummet, får tildelt "superadministrator"-rettigheder. Ved at klikke på de tre prikker øverst til højre på en anden administrators eller projektleders videoskærm kan du også give dem moderatorrettigheder. Dette giver dem mulighed for at slå lyden fra og smide deltagere ud.

Har du brug for mere hjælp eller støtte? Kontakt vores supportteam via chatboblen i administrationspanelet.