Het opzetten van het registratieproces

De juiste informatie vragen wanneer iemand zich registreert, zal je erg helpen gedurende de hele levenscyclus van je platform.

Stijn Zwarts avatar
Geschreven door Stijn Zwarts
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Het opzetten van een registratieproces is een essentiële stap bij het creëren van een platform. Een gebruiksvriendelijk en intuïtief registratieproces kan helpen om de tevredenheid van gebruikers te vergroten en de kans te verkleinen dat gebruikers afhaken. Het registratieformulier moet kort, eenvoudig en makkelijk in te vullen zijn, met duidelijke instructies en begeleiding. Voordat je begint met het opzetten van het registratieformulier raden we je dus aan je af te vragen:

• Welke demografische gegevens wil ik eventueel vragen van gebruikers die zich willen registreren?

• Welke demografische gegevens zijn belangrijk voor alle gebruikers van het platform, en welke gegevens zijn waarschijnlijk alleen relevant voor bepaalde soorten deelnemers of projecten?

Registratievelden vs. project/fasespecifieke demografische velden

Registratievelden kunnen worden aangepast op aanmeldingsniveau, maar ook op project/fasespecifiek niveau. Dit verlaagt de drempel om je platform te betreden, waardoor het voor nieuwe gebruikers makkelijker wordt om aan de slag te gaan. Alle Premium accounthouders kunnen een korte registratiestroom instellen die bij het inloggen alleen de vragen/velden bevat die 'must-haves' zijn voor platformbrede rapportagedoeleinden, terwijl standaard de functie 'project/fasespecifieke demografische velden' wordt gebruikt, die leeft onder het tabblad Toegangsrechten voor projecten, om projectrelevante demografische vragen te stellen. Zo krijgen alleen gebruikers die aan die bepaalde fase deelnemen die demografische vragen voorgelegd, en alleen als ze die nog niet eerder beantwoord hebben.

Antwoorden op deze project/fase-specifieke velden worden opgeslagen als gebruikersgegevens onder het profiel van elke gebruiker. Deze antwoorden kunnen gebruikt worden om in de toekomst Slimme groepen te maken.

Het belang van het registratieproces

Er zijn twee verplichte velden die deel uitmaken van het registratieproces die niet kunnen worden uitgeschakeld: Naam en Achternaam.

Als je verwacht dat je moet rapporteren over platformbrede demografische gegevens, raden we je aan te overwegen bepaalde velden zoals de onderstaande verplicht te stellen, vooral ook als je gebruik wilt maken van het Representativiteitsdashboard:

• Registratieveld "Geboortejaar"

• Registratieveld "Geslacht"

• Registratieveld "Woonplaats"

Denk na over het aantal vragen dat je wilt stellen: het gaat er ook om een evenwicht te vinden tussen de behoefte aan veel relevante gegevens, en de behoefte van je deelnemers aan een soepel registratieproces en hun weerstand tegen het delen van te veel informatie.

Waarom is het vragen van de juiste gebruikersinformatie belangrijk?

De juiste gebruikersinformatie vragen en afstemmen op het registratieproces is om drie redenen belangrijk:

1. Met gebruikersregistratiegegevens kun je je gebruikers indelen in (normale of slimme) groepen. Je kunt die gebruikers/groepen specifieke rechten geven om bepaalde acties te ondernemen of bepaalde projecten te zien.

2. Registratievelden worden platformbreed gevraagd, d.w.z. aan elke gebruiker die zich op het platform registreert. Een veld dat later in het proces wordt toegevoegd (bijvoorbeeld nadat x gebruikers al geregistreerd zijn) zou niet automatisch getoond worden aan gebruikers die al geregistreerd zijn.
    Opmerking: Als je een ingesloten enquête gebruikt in je project(fase), zou je in die enquête altijd extra (gebruikers)info kunnen vragen. Of als je input verzamelt via het invulformulier, kun je de velden in dat formulier gebruiken om extra (gebruikers)info te vragen

3. Met de registratiegegevens van gebruikers kun je input analyseren op basis van demografische kenmerken, en kun je het Representativiteitsdashboard gebruiken. Met dit dashboard kun je de geregistreerde gebruikers op je platform vergelijken met jullie basisdataset om te zien of je platformdeelnemers een representatieve afspiegeling van je gemeenschap zijn. Om de beste resultaten te krijgen, stem je de demografische vragen van het platform af op je beschikbare basisdatasets.

Het registratieproces aanpassen

Bekijk de tutorial om te ontdekken hoe je het registratieproces kunt aanpassen of volg de stappen hieronder:

De onderstaande paragrafen leiden je door de stappen om je registratieproces helemaal op te zetten:

1. Begin bij de standaard registratievelden van je platform

2. Voeg aangepaste registratievelden toe

3. Voeg wat hulptekst toe en verander de volgorde van de velden

STAP 1: Begin bij de standaard registratievelden van je platform

Je platform wordt geleverd met een reeks standaard registratievelden die relevant zijn om in veel contexten te vragen:

• Geslacht: de ingebouwde opties zijn 'Man', 'Vrouw' en 'Ongespecificeerd'; als je dit wilt aanpassen, kun je deze optie uitschakelen en een aangepast veld maken zoals uitgelegd onder stap 2.

• Geboortejaar: bij gebruik van dit standaardveld worden de antwoorden automatisch ingedeeld in leeftijdsgroepen in de grafiek op je dashboard (vgl. de staafdiagram hieronder).

• Woonplaats: mensen kunnen kiezen uit de opties die je hebt ingesteld onder "Geografische gebieden".

Wil je een van deze standaardvelden uitschakelen, omdat het niet relevant is voor jouw context, of wil je in plaats daarvan een aangepast veld maken? Schakel het gewoon uit door op de toggle te klikken.

Wil je ervoor zorgen dat alle deelnemers tijdens de registratie een specifiek standaardveld invullen? Klik op 'Bewerk' en zet de optie 'Is het beantwoorden van dit veld verplicht?' aan.

STAP 2: Voeg aangepaste registratievelden toe

Je kunt nu ook een willekeurig aantal eigen registratievelden toevoegen die je deelnemers kunnen invullen. Dit zijn de verschillende formaten waaruit je kunt kiezen:

• Meerkeuze (selecteer één): maak een lijst met opties, waaruit de deelnemers er slechts één kunnen kiezen - bijv. "Welke inkomensklasse is op u van toepassing?";

• Meerkeuze (selecteer meerdere): maak een lijst met opties, waarvan de deelnemers er een of meer kunnen kiezen - bijv. "In welke onderwerpen bent u geïnteresseerd?";

Als je 'Meerkeuze' hebt gekozen als indeling van het registratieveld, kun je nu de antwoordopties toevoegen waaruit mensen kunnen kiezen.

• Ja-nee (selectievakje): stel een gesloten ja-nee vraag, waarop deelnemers 'ja' kunnen antwoorden door het vakje aan te vinken - bijv. "Heeft u interesse om lid te worden van ons burgerpanel?";

• Kort antwoord: stel een open vraag waarop je korte antwoorden verwacht

• Lang antwoord: stel een open vraag waarop je langere antwoorden verwacht - bijv. "Wat hoop je bij te dragen aan dit platform?";

• Numerieke waarde: stel een vraag waarop men alleen met een getal kan antwoorden - bijv. "Uit hoeveel mensen bestaat uw huishouden?";

• Datum: stel een vraag waarop je alleen kunt antwoorden met een datum - bijv. "Wanneer hoorde u voor het eerst over dit platform?".

Je kunt nu

1. Je aangepaste registratieveld een naam geven

2. Er een beschrijving aan toevoegen, om de deelnemers te helpen begrijpen hoe ze de vraag moeten beantwoorden

3. Als je van bepaalde vragen een verplicht veld wilt maken, zet dan de toggle "Is het beantwoorden van dit veld verplicht?" aan. Als je het een verplicht veld maakt, kunnen deelnemers hun registratie niet voltooien zonder die vraag te beantwoorden.

4. Opslaan

STAP 3: Voeg wat hulptekst toe en verander de volgorde van de velden

Deze derde en laatste stap draait om het optimaliseren van de ervaring voor je deelnemers. Begin met het toevoegen van een hulptekst om uit te leggen waarom je deze vragen tijdens de registratie stelt en om voldoende vertrouwen bij de deelnemers te wekken om ze te beantwoorden.

1. Stap 1: e-mail en wachtwoord: Deze tekst staat bovenaan de eerste pagina van het registratieformulier (waarin om naam, e-mail en wachtwoord wordt gevraagd).

2. Stap 2: registratievragen: Dit staat bovenaan de tweede pagina van het registratieformulier (waarin gevraagd wordt de extra registratievelden in te vullen).

Je kunt ook de volgorde van alle registratievelden veranderen door ze op een willekeurige plaats in de lijst te slepen. Zorg voor een logische volgorde in je vragen, en groepeer gekoppelde registratievelden (vraag bijvoorbeeld naar iemands buurt, na het vragen naar de woonplaats).

orden registratievelden opnieuw

Je bent er nu helemaal klaar voor om deelnemers een soepel registratieproces te bieden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat je alle relevante gebruikersgegevens op je platform verzamelt.

Koppel het registratieveld "Woonplaats" aan "Geografische gebieden"

De 'Geografische gebieden' op je platform dienen drie doelen:

• Je kunt ze koppelen aan specifieke projecten, zodat mensen gemakkelijk projecten kunnen vinden die voor hen relevant zijn.

• Je kunt de plaats waar mensen wonen gebruiken om hen specifieke kijk- of deelnamerechten toe te kennen (bijv. "alleen mensen die in wijk A wonen kunnen stemmen over de suggesties om de speelplaatsen in de wijk te verbeteren").

• Ze geven inzicht in welke buurten (onder)vertegenwoordigd zijn op het platform, en hoe verschillende buurten verschillend reageren op specifieke projecten of plannen.

Om je helemaal op weg te helpen, schetst dit artikel 4 stappen die je moet nemen:

1. Bepaal je "geografische gebieden"

2. Schakel "Woonplaats" in als registratieveld

3. Koppel projecten aan 'Geografische gebieden' of maak slimme groepen op basis van de 'Woonplaats' van mensen

STAP 1: Bepaal je "geografische gebieden".

Op het tabblad 'Geografische gebieden' van de sectie 'Instellingen' van je platform kun je de geografische gebieden die voor jouw context relevant zijn toevoegen, bewerken en verwijderen. Geef ze gewoon een naam en druk op 'Opslaan'.

Optioneel kun je een beschrijving toevoegen. Deze beschrijving wordt nergens aan mensen getoond, dus die dient alleen intern ter verduidelijking.

Je kunt ook definiëren hoe 'geografische gebieden' als concept op je platform genoemd moeten worden. Mensen zien deze terminologie op de homepagina, waar ze die kunnen gebruiken om te filteren op projecten. "Buurt(en)" en "wijk(en)" zijn twee veelgebruikte voorbeelden voor deze terminologie.

STAP 2: Schakel "Woonplaats" als registratieveld in

Ga naar het tabblad 'Registratiegegevens' in diezelfde 'Instellingen', en zorg ervoor dat 'Woonplaats' is ingeschakeld.

Door dit te doen zorg je ervoor dat je mensen tijdens hun registratie vraagt waar ze wonen. Wil je zekerheid dat je deze informatie van elke deelnemer verzamelt? Zorg ervoor dat je het registratieveld op 'Verplicht' zet.

Het registratieveld 'Woonplaats' toont mensen tijdens hun registratie alle 'Geografische gebieden' die je in de vorige stap hebt gedefinieerd. Ze kunnen het geografische gebied kiezen waarin ze wonen of aangeven dat ze ergens anders wonen.

'Woonplaats' is een ingebouwd registratieveld dat je aan of uit kunt zetten, en optioneel of verplicht kunt maken. Als je andere geografische gegevens van mensen wilt verkrijgen, zoals 'straat' of 'huisnummer', kun je extra aangepaste velden maken. Deze velden kunnen ook gebruikt worden als basis om slimme groepen te maken, maar ze zullen geen deel uitmaken van het gebiedsfilter op de startpagina.

STAP 3: Koppel optioneel projecten aan 'Geografische gebieden' of maak slimme groepen

Nu je 'Geografische gebieden' hebt ingesteld, kun je een project koppelen aan één of meerdere gebieden om aan te geven op welke gebieden het project van invloed is. Dit gebeurt in het tabblad 'Algemeen' van het project. Als je dit niet opgeeft, wordt standaard 'Geen specifiek gebied' geselecteerd.

Door je projecten te koppelen aan specifieke gebieden kunnen mensen gemakkelijk de voor hen relevante projecten vinden op je startpagina. Daar kunnen ze filteren op gebied, wat resulteert in een selectie van projecten die een link hebben met waar ze wonen.

Omdat je mensen nu tijdens de registratie vraagt waar ze wonen, kun je die informatie gebruiken om Slimme groepen te maken.

Deze slimme groepen kunnen op hun beurt worden gebruikt om te bepalen wie bepaalde projecten kan bekijken, of wie specifieke acties kan ondernemen op je platform.

Meer hulp of ondersteuning nodig? Neem contact op met ons Support team via de chatbubbel in het beheerderspaneel.