In elk CitizenLab-platform zit een systeem ingebouwd dat throttling detecteert. Dat wil zeggen dat onze software (dus jullie platform) kwaadaardige handelingen sowieso gaat tegenhouden. Een groot aantal ideeën toevoegen op een te korte tijd, of oneindig reageren met dezelfde of lege boodschap op een idee, zal er dus sowieso niet door komen.

Met wat manueel zoekwerk zouden we dergelijk oneigenlijk gebruik kunnen koppelen aan een IP adres en dit detecteren (fault detection) en stoppen. Dit is in te praktijk echter moeilijk, want één IP-adres is niet steeds gelinkt aan één computer, maar kan evengoed aan een (wifi-)netwerk gelinkt zijn. Daarom worden accounts die aan één IP-adres gelinkt zijn, niet meteen als verdacht gesignaleerd. We kunnen daarom moeilijk tegenhouden dat één iemand die gelinkt wordt aan één IP-adres of netwerk dus 30 accounts aanmaakt. Maar als dit snel na elkaar gebeurt, kunnen we natuurlijk wel zien dat dit van één IP-adres gebeurt en dit dus signaleren. In de Gebruiksvoorwaarden bij het registreren staat ook dat het niet wordt toegelaten om dit te doen.

• De beheerder van het platform kan elk moment rechtmatig tussenkomen en accounts wissen wanneer oneigenlijk gebruik wordt vastgesteld. Om privacy-redenen is het niet mogelijk om te gaan zoeken wie precies die accounts aanmaakt.

• Wat we in de praktijk meer dan eens op onze 80+ platforms hebben gezien, is dat de input heel vaak automatisch wordt gemodereerd (auto-moderatie) vanwege downvotes die ideeën bijvoorbeeld naar beneden doen opschuiven. In de praktijk ervaarden hier nog nooit problemen met onze platforms.

• Nog iets: beheerders krijgen wekelijks een overzicht in hun inbox met de nieuwe input op het platform. Dit rapport dient ook om admins op de hoogte te brengen van eventueel oneigenlijke input.

• Verder is het uiteraard ook mogelijk om elk idee te gaan 'flaggen' als spam (als bewoner of als beheerder) en kun je daarbij de reden aangeven waarom je een idee wil signaleren als spam.

E-mailverificatie (e-mail bevestiging na inloggen) en burgerverificatie (bvb. via ItsMeof DigiD) zitten in de pijplijn bij het verder ontwikkelen van onze software.

En last but not least, het Privacybeleid (inherent opgenomen in elk platform) is in regel gebracht met de nieuwe GDPR-wetgeving die eind mei 2018 in heel Europa van kracht wordt.