Vragen ivm beheer van gebruikers
Hoe wordt mijn platform beschermd tegen oneigenlijk gebruik?
Hoe wordt mijn platform beschermd tegen oneigenlijk gebruik?

Over spamfilters, de gebruiksvoorwaarden, het privacybeleid en GDPR-wetgeving

Joost Vandenbroele avatar
Geschreven door Joost Vandenbroele
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Elk CitizenLab platform heeft een ingebouwd systeem dat throttlingdetecteert. Dat betekent dat onze software (d.w.z. jouw platform) hoe dan ook schadelijke handelingen zal tegenhouden. Het toevoegen van een groot aantal ideeën in te korte tijd, of het oneindig reageren met hetzelfde of lege bericht op een idee of opmerking, zal daarom niet gebeuren.

We zouden dit oneigenlijk gebruik met handmatig onderzoek kunnen koppelen aan een IP-adres en we zouden het daarom detecteren (foutdetectie) en stoppen. Maar: een IP-adres is nooit gekoppeld aan één computer, maar een (Wi-Fi) netwerk kan ook gekoppeld zijn. Daarom worden accounts die gekoppeld zijn aan één IP-adres niet meteen als verdacht gezien. We kunnen moeilijk voorkomen dat één persoon die aan één IP-adres of netwerk is gekoppeld 30 accounts aanmaakt, maar als dit snel na elkaar gebeurt, kunnen we natuurlijk zien dat dit vanaf één IP-adres gebeurt en wordt dit dus gesignaleerd. In de Voorwaarden & die moeten worden gecontroleerd tijdens het registreren, staat ook dat het niet is toegestaan om dit te doen.

• De beheerder van het platform kan dus op elk moment legitiem ingrijpen en accounts, ideeën of opmerkingen verwijderen wanneer oneigenlijk gebruik wordt opgemerkt of berichten godslastering bevatten.

• Wat we in de praktijk meerdere keren hebben gezien op onze meer dan 80 platforms, is dat de input van het platform sterk automatisch wordt gemodereerd vanwege downvotes waardoor ideeën naar beneden zinken in de standaardvolgorde. In de praktijk hebben we in dat opzicht geen problemen gehad op onze platforms.

• Beheerders van de platforms krijgen admin digests van de ingezonden inhoud in hun mailbox. Deze digests dienen ook om beheerders wekelijks op de hoogte te brengen van nieuwe inhoud.

• Verder is het natuurlijk ook mogelijk om elk idee als spam te markeren (zowel als geregistreerde gebruiker als beheerder) en kun je de reden aangeven waarom je een idee als spam wilt identificeren. De Voorwaarden & zijn daarom tegenwoordig een belangrijk filter om oneigenlijk gebruik te voorkomen.

E-mailverificatie (bevestiging per e-mail na het inloggen) is standaard ingeschakeld om er zeker van te zijn dat de e-mailadressen die worden gebruikt om te registreren ook echt bestaan. Verificatie van burgers (bijv. via ItsMe) is mogelijk voor bepaalde landen waarin we actief zijn. Lees er meer over in dit ondersteuningsartikel.

En last but not least is het Privacybeleid (een vooraf gedefinieerd onderdeel van elk platform) in overeenstemming gebracht met de nieuwe GDPR-wetgeving die eind mei 2018 in heel Europa van kracht is geworden.

Heb je vragen of hulp nodig? Aarzel niet om een bericht te sturen naar support@citizenlab.co