Identiteits- of gebruikersverificatie instellen

Je kunt mensen verifiëren aan de hand van unieke codes of, in bepaalde markten, een overheidsnummer.

Stijn Zwarts avatar
Geschreven door Stijn Zwarts
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Standaard hebben alle platforms e-mailverificatie ingeschakeld - wat betekent dat iemand zijn e-mailadres moet bevestigen om zich aan te melden voor een account.

Maar soms wil je een extra laag van gebruikersverificatie voor deelnemers op je platform, bijvoorbeeld als voorwaarde om deel te nemen aan een bepaald project.

Er zijn twee extra opties voor gebruikersverificatie:

1. Gebruik unieke verificatiecodes die deelnemers gebruiken om hun accounts op het platform te verifiëren

2. Integratie van een nationaal gebruikersidentificatie- en authenticatiesysteem. We ondersteunen deze oplossing momenteel in België (CSAM - eID, itsme), Frankrijk (France Connect), Chili (COW) en Denemarken (NemID).

Toegang tot deze functies hangt af van je abonnement.

1. Verificatie met unieke codes

Deelnemers gebruiken een unieke code om zichzelf te verifiëren op je platform.

Wat zijn enkele veelvoorkomende gebruikssituaties?

Als je een project plant dat specifiek is voor leden van een organisatie of mensen uit een bepaalde straat of buurt, en je wilt deelname beperken tot die individuen, dan kan gebruikersverificatie met unieke codes een goede oplossing zijn.

Hoe stel je het in?

Je hebt een lijst met unieke ID-nummers nodig voor elke persoon die je wilt laten verifiëren - je kunt de nummers zelf genereren (zoals uitnodigingscodes) of een bestaand (nationaal) ID-systeem gebruiken. Neem contact op met support@citizenlab.co als je deze verificatiemethode in je platform wilt integreren. Zij zullen je helpen bij dit proces.

Om verificatie op je platform te activeren, maak je vervolgens een nieuwe slimme groep voor geverifieerde gebruikers. Deze slimme groep wordt automatisch bijgewerkt met alle platformgebruikers die hun account hebben geverifieerd met hun unieke code of ID-nummer.

Je kunt deze slimme groep dan gebruiken om te beperken wie je project kan bekijken en eraan kan deelnemen. In dit geval kunnen mensen van wie de accounts niet zijn geverifieerd het project niet zien of alleen bepaalde acties uitvoeren in een project.

Hoe werkt het?

Wanneer een nieuwe gebruiker zich registreert op je platform, wordt hij gevraagd om zijn ID-nummer in te voeren (degenen die geen nummer hebben, kunnen deze stap ook overslaan). Als hun ID-nummer overeenkomt met de lijst van unieke ID-nummers, wordt hun account automatisch geverifieerd. Als ze proberen deel te nemen aan een project waarvoor verificatie vereist is, wordt hen gevraagd eerst hun account te verifiëren voordat ze een actie ondernemen (bijv. een idee indienen, een opmerking plaatsen).

2. Nationaal gebruikersidentificatie- en authenticatiesysteem

Je kunt de volgende nationale gebruikersidentificatie- en verificatiesystemen integreren in je platform:

• CSAM: e-ID, Itsme (België)

• FranceConnect (Frankrijk)

• COW (Chili)

• NemID (Denemarken)

Wat zijn enkele veelvoorkomende gebruikssituaties?

Als je engagementproject vereist dat deelnemers de nationaliteit van een van de bovenstaande landen hebben, als je een veilige methode wilt om ervoor te zorgen dat deelnemers zich slechts voor één account aanmelden of als je ervoor wilt zorgen dat deelnemers zich met hun echte naam en identiteit registreren.

Hoe doe je dat?

Als je een verificatiesysteem in je platform wilt integreren, neem dan contact met ons op om de vereisten en de set-up te bespreken, want die verschillen enigszins per land. Houd er rekening mee dat er wat coördinatiewerk is aan zowel jouw als onze kant, vooral om toestemming te krijgen voor toegang tot externe verificatiesystemen. Neem daarom ten minste 2-3 maanden voordat je het op je platform wilt activeren contact op met support@citizenlab.co, zodat je voldoende tijd hebt om deze procedures te volgen.

Als het eenmaal is geïnstalleerd, zullen mensen die zich registreren voor je platform of proberen deel te nemen aan een project waarvoor verificatie nodig is, worden gevraagd om hun identiteit te verifiëren met behulp van hun nationale ID-nummer, bijvoorbeeld via een digitale ID-lezer. Deze informatie wordt ingevoerd via een extern verificatiesysteem zoals dat door de nationale overheid wordt geleverd - wij bewaren deze nummers niet, slaan ze niet op en hebben op geen enkele andere manier toegang tot deze nummers.

Afhankelijk van het systeem kunnen we de voornaam, achternaam en/of het e-mailadres van de gebruiker verkrijgen om hun accountprofiel in te vullen wanneer ze zichzelf verifiëren. Helaas kunnen aanvullende gegevens zoals woonplaats, leeftijd, etc. niet vanuit deze systemen naar ons worden verzonden.

Om verificatie op je platform te activeren, maak je vervolgens een nieuwe slimme groep voor geverifieerde gebruikers. Deze slimme groep wordt automatisch bijgewerkt met alle platformgebruikers die hun account hebben geverifieerd met het geïntegreerde verificatiesysteem.

Je kunt deze slimme groep dan gebruiken om te beperken wie je project kan bekijken en eraan kan deelnemen. In dit geval kunnen mensen van wie de accounts niet zijn geverifieerd het project niet zien of alleen bepaalde acties uitvoeren in een project.

Hoe werkt het?

Als iemand probeert deel te nemen aan een project waarvoor verificatie vereist is, wordt hij gevraagd eerst zijn account te verifiëren voordat hij een actie uitvoert (bijvoorbeeld een idee indienen, een opmerking plaatsen). De verificatielink brengt de persoon naar een extern systeem om in te loggen met zijn of haar gegevens. Als ze dat hebben gedaan, wordt hun account op het platform weergegeven als geverifieerd en kunnen ze alle acties uitvoeren die beschikbaar zijn voor de slimme groep geverifieerde gebruikers.

Opmerking:

In het geval van FranceConnect is het ook mogelijk om FranceConnect te gebruiken als een single sign-on registratiemethode, zodat deelnemers geen apart gebruikersaccount voor je platform hoeven aan te maken. Dit is op dit moment niet beschikbaar voor andere verificatiemethoden.

Heb je vragen of hulp nodig? Aarzel niet om een bericht te sturen naar support@citizenlab.co!