Een Typeform enquête opnemen in je project

Voeg een Typeform enquête toe aan je project, voeg verborgen velden toe en gebruik tips om de resultaten aan te passen en erover te rapporteren.

Stijn Zwarts avatar
Geschreven door Stijn Zwarts
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Typeform is een van de meerdere externe enquêtetools die we je naadloos in je project of tijdlijnfase laten insluiten. Het is de externe enquêtetool die we verkiezen boven de andere externe enquêtetools, vanwege de mogelijkheden voor ontwerp en vraagtypes en omdat het de enige tool is waarmee we de enquêtegegevens kunnen koppelen aan de gebruikersgegevens van het platform en de resultaten kunnen exporteren vanuit de back-end van het platform.

Een Typeform enquête insluiten in een project(fase)

Je kunt een Typeform enquête toevoegen aan elke fase van je project. Je kunt eerst dit artikel lezen over de algemene opzet van een enquêteproject.

Heb je Typeform gekozen als je enquêtetool? Hier zijn de stappen die je moet volgen om je Typeform enquête in het platform in te sluiten.

STAP 1 Maak je enquête in Typeform

Hier kun je een korte video bekijken over hoe je aan de slag gaat met Typeform.

STAP 2 Voeg een verborgen veld toe aan je Typeform Enquête

Als je de enquêteresultaten wilt koppelen aan de gebruikersgegevens van je platform, moet je de Typeform enquête koppelen aan je platform door een 'verborgen veld' toe te voegen aan je enquête EN je moet de enquête alleen toegankelijk maken voor geregistreerde gebruikers.

Met verborgen velden wordt het e-mailadres of de user-ID van geregistreerde gebruikers automatisch toegevoegd aan de enquêteresultaten. Zo kun je de resultaten van je Typeform enquête koppelen aan de gebruikersgegevens van het platform.

Neem de volgende stappen, voordat je je enquête lanceert!

1/ Klik rechts in het beheerderspaneel op "Logic" > Advanced > Hidden fields

2. Vul "@user_id" of "@email" in en klik op "Opslaan".

Belangrijk: klik altijd op "Publiceren" in de rechterbovenhoek van het scherm nadat u wijzigingen hebt aangebracht om uw enquête bij te werken.

Opmerkingen over verborgen velden

Kanttekening 1: Verborgen velden werken niet als u een Typeform-enquête insluit in de Content Builder. U kunt alleen verborgen velden gebruiken als u een Typeform-enquête insluit nadat u in uw project(fase) 'Een externe enquête maken' als methode hebt gekozen.

Kanttekening 2: als u de drempel voor het invullen van uw enquête zo laag mogelijk wilt houden, en u hoeft de antwoorden op de enquête niet per se te kunnen koppelen aan de registratiegegevens van de gebruiker op het platform, kunt u ook besluiten alleen een vraag naar het e-mailadres van de deelnemers in de enquête zelf op te nemen, of helemaal niet naar een e-mailadres te vragen. Het hangt ervan af welke gegevens u nodig hebt en wat u ermee wilt doen!

Als u echter dubbele vermeldingen wilt voorkomen, moet u op zijn minst om een e-mailadres vragen om eventuele duplicaten eruit te kunnen filteren.

STAP 3 Verkrijg de juiste URL voor het insluiten van je enquête

U vindt uw insluitings-URL in uw Typeform-enquête door te klikken op Delen (bovenaan de pagina) > Link > Kopieer de link

• Typeform geeft de mogelijkheid om de URL aan te passen. Gebruik deze optie niet omdat ons platform een aangepaste URL niet herkent. De gebruikers zullen de URL van de enquête niet zien als u die op ons platform hebt ingesloten.

Belangrijk: als u verborgen velden gebruikt, verwijder dan het einde van de link voordat u de embed URL kopieert. Bijvoorbeeld:

STAP 4 Plak de URL voor het insluiten van de enquête in je project(fase)

Afhankelijk van of uw project een tijdlijn heeft of niet, kunt u de url in een specifieke fase van een project plakken, of onmiddellijk binnen het project. Sla je project op, en je enquête verschijnt in je project(fase).

STAP 5 Geef deelnamerechten voor de enquête alleen aan "geregistreerde gebruikers"

• Als de groep "geregistreerde gebruikers" nog niet bestaat, maak dan eerst deze "slimme groep" van gebruikers aan

• De groep verschijnt nu in de dropdown van de Toegangsrechten:

Je bent nu klaar. CitizenLab zal nu de e-mail of gebruikers-ID van aangemelde gebruikers doorgeven. U kunt dan de enquêteresultaten downloaden van uw CitizenLab-platform of rechtstreeks van Typeform.

Een paar tips en trucs voor Typeform

Stel je supportvragen rechtstreeks aan Typeform

Typeform is een externe tool die u kunt integreren in een CitizenLab platform. Ons ondersteuningsteam kan u niet helpen met vragen over het aanpassen van uw Typeform-enquête. Voor Typeform gerelateerde vragen kunt u het Typeform Help Centerbezoeken en zelfs contact opnemen met de Typeform support service, onder vermelding dat u een Workspace heeft onder het CitizenLab account.

Verwijder de "Powered by Typeform" branding

Bij het maken van een enquête voegt Typeform automatisch hun logo toe aan uw enquête. U kunt dit gemakkelijk uitschakelen in de bouwer. Als u op het tandwieltje klikt, kunt u de branding naast "Typeform branding" uitschakelen.

Om de tekst 'Powered by Typeform' in uw enquête te verwijderen, klikt u op de volgende instellingen bij het maken van uw Typeform-enquête (linkerkolom) :

Neem geen 'welkomstscherm' op

Bij het maken van uw Typeform-enquête zou u kunnen beginnen met een "welkomstscherm" (zoals hieronder afgebeeld), maar wij raden dit niet aan. Waarom? Het vereist dat deelnemers op een extra "Start"-knop klikken (op deze welkomstpagina) voordat zij daadwerkelijk kunnen beginnen met het invullen van de enquête. Dit zal een negatief effect hebben op het responsvolume omdat het een extra drempel voor deelname opwerpt. In plaats daarvan raden wij u aan de enquête onmiddellijk te starten met uw eerste vraag, en de inleiding van de enquête op te nemen in uw projectbeschrijving op het platform.

Deel een Typeform rapport

Wanneer u de benodigde reacties hebt verzameld, kunt u de resultaten controleren in Typeform. Als u in de Typeform-bouwer op 'Resultaten' klikt, kunt u de 'Inzichten' bekijken, een 'Samenvatting' krijgen of de 'Antwoorden' bekijken om ze naar een excelbestand te exporteren.

Onder 'Samenvatting' kunt u klikken op 'Een rapport genereren'. U krijgt dan een goed overzicht van de resultaten en ook een link zodat u het rapport gemakkelijk intern of extern kunt delen. Bij het delen van de link is geen wachtwoord nodig. Dus als u in de enquête bijvoorbeeld om persoonlijke contactgegevens vraagt, zijn deze toegankelijk als u over de link beschikt. Zorg er dus voor dat je het rapport alleen deelt via de link, als de resultaten anoniem zijn.

Tweetalige enquêtes maken

Met de combinatie van verborgen velden en vraagvertakkingen kun je ervoor zorgen dat de gebruikers van je platform de enquête te zien krijgen in dezelfde taal die ze op het platform hebben gekozen.

Eerst moet je ervoor zorgen dat alle vragen worden gemaakt in alle talen die op je platform beschikbaar zijn. Als je bijvoorbeeld Nederlandse en Engelse gebruikers hebt, moet je eerst alle Nederlandse vragen maken en dan de Engelse toevoegen. Als je 10 vragen hebt, zijn de eerste 10 in het Nederlands, gevolgd door dezelfde 10 vragen in het Engels.

Als de vragen gemaakt zijn, klik je in de bouwer op 'Logic'. Onder 'Simple' vind je 'Branching and calculations'.

In het scherm dat nu verschijnt, is de eerste regel 'Starting logic based on hidden fields'. Hier moet je het volgende invullen:

• if '@language'

• is equal to 'en'

• then go to [kies de eerste Engelse vraag]

• In ALL other cases jump to [selecteer Nederlandse vraag]

OPMERKING: de taalcode moet dezelfde zijn als die op het platform, maar dan met kleine letters.

Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse gebruikers niet in de Engelse vragen terechtkomen moet je aan het eind ook een logische sprong instellen. Ga in het vertakkingsscherm voor vragen naar de laatste Nederlandse vraag en vul het volgende in:

• Always jump to: 'Default end' (of het einde dat je zelf hebt gemaakt)

Je kunt dezelfde instellingen gebruiken voor de laatste Engelse vraag als je voor beide talen verschillende eindes maakt.

Lees zeker dit support artikel waar je alles kunt lezen over het gebruik van vraagvertakkingen.

De standaardtaal van je Typeform enquête wijzigen

De bouwer van Typeform is standaard in het Engels. De knoppen en tekst die Typeform automatisch aan je enquête toevoegt zijn ook standaard Engels. Je kunt dit in de bouwer gemakkelijk veranderen in de taal van je voorkeur. Als je op het tandwieltje klikt is de eerste optie die je ziet de taal. Je kunt door de talen bladeren om te zien welke beschikbaar zijn voor jouw enquête.

Een gesloten enquête bericht gebruiken

In Typeform kun je een sluitingstijd instellen waarop de enquête automatisch wordt gesloten. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een fase in een project nog niet wilt afsluiten.

Als een gebruiker naar het deel scrolt waar de enquête is ingesloten, verschijnt een bericht dat de enquête gesloten is. Je kunt dit bericht gemakkelijk bewerken in de Typeform builder. Klik eerst op het kleine tandwiel. Klik dan op "Access and scheduling", gevolgd door het inschakelen van "Show custom closed message". Je hebt dan de mogelijkheid om je eigen titel en beschrijving te maken of te kiezen voor degene die Typeform al heeft gemaakt.

VLOOKUP gebruiken om het overzicht van verborgen velden samen te voegen met de geëxporteerde gebruikerslijst

Inspiratie ontleend aan dit artikel op Medium

Laten we aannemen dat je een Contact gegevensbestand hebt met velden als voornaam, achternaam, e-mail, enz. In hetzelfde bestand heb je een company id dat een unieke identificatie is van het bedrijf. Maar al je bedrijfsgegevens staan in een apart Bedrijf bestand.

VLOOKUP schiet dan te hulp. Laten we beginnen met het samenvoegen van bedrijfsgegevens uit het Bedrijf bestand in het Contactpersonen bestand in een paar eenvoudige stappen:

• Begin met het kopiëren van het blad Bedrijf uit een apart bestand naar het bestand Contacten.

• Zorg ervoor dat het zoekveld de eerste kolom is in het bedrijfsgegevensblad. Dit is belangrijk, want anders werkt VLOOKUP niet.

• Laten we nu een bedrijfsnaam halen uit het bedrijfsgegevensblad. Maak daartoe een nieuwe kolom "bedrijfsnaam" in het blad Contacten . En vul de eerste cel met de VLOOKUP formule. Het ziet er als volgt uit:

=VLOOKUP(D2,'bedrijfsgegevens'!A2:B3,2,FALSE)

• In mensentaal betekent de bovenstaande formule dat we de waarde in cel D2 gebruiken om de overeenkomstige rij met dezelfde waarde op te zoeken in een opzoektabel A2:B3, wanneer die gevonden is, nemen we kolom 2 in een opzoektabel en vullen die in het eerste blad. Lees deze zin 3 keer om er zeker van te zijn dat je het volgt :) geloof me, het zal je later vele uren besparen als je dit thuis probeert te doen.

• We zijn er bijna, maar voordat je de formule naar de hele kolom kopieert, moet je ervoor zorgen dat je de tabelarray hebt vergrendeld met het $-teken, zoals hieronder aangegeven

=VLOOKUP(D2,'bedrijfsgegevens'!A$2:B$3,2,FALSE)

• Kopieer nu als laatste stap de formule naar de hele kolom en geniet van het resultaat.

De VLOOKUP functie gebruiken om gegevens uit 2 spreadsheets samen te voegen

Nog meer VLOOKUP tips

• Zorg ervoor dat de ID-kolom als eerste in de opzoektabel staat

• Zet altijd, altijd, altijd "FALSE" in de laatste parameter van het VLOOKUP-veld. De parameter heeft een zeer onduidelijke naam "range_lookup". Wat het eigenlijk betekent, is dat als je het op FALSE zet, Excel zal proberen een exacte overeenkomst te vinden. Om de een of andere vreemde reden is de standaardwaarde hier TRUE en leidt die tot onverwachte resultaten

• Zorg ervoor dat het celdatatype overeenkomt tussen het opzoekveld en een opzoektabel. Als het veldtype bijvoorbeeld nummer is in het opzoekveld, maar het is een tekst in de opzoekmatrix, dan kan Excel de velden mogelijk niet correct matchen.