Indsamling af input og feedback (liste- og kortvisning)

Opsæt dit idé-, crowdsourcing- eller inputindsamlingsprojekt, og beslut dig for, om du vil vælge en liste- eller kortvisning.

Stijn Zwarts avatar
Skrevet af Stijn Zwarts
Opdateret i denne uge

Indsamling af idéer eller input til et projekt er kernefunktionen for deltagelse i CitizenLab-platformen. Platformen tilbyder dig en lang række muligheder for at designe dit idé- eller inputindsamlingsprojekt efter dine behov. Beslut dig for, om du vil indsamle input med det samme i en inputformular, eller om du vil få brugeren til at skrive sine idéer på et kort. Den tilpassede inputformular og sorteringsmekanismen giver dig mulighed for at vælge, hvordan input skal indsamles, og hvordan det skal vises for dine deltagere.

Indsamling af input (listevisning)

I videoen nedenfor forklarer vi deltagelsesmetoden "Indsamling af input og feedback", som kan bruges alene eller som en fase i en projekttidslinje. Du lærer, hvordan du kan indsamle feedback på idéer ved hjælp af værktøjet til at stemme med tommelfingeren op/nedad.

Du kan også bruge denne metode til at indsamle feedback og stille spørgsmål om forskellige muligheder.

Denne metode giver dig masser af muligheder for at tilpasse engagementet. I denne video fokuserer vi også på input, der vises i en filtreret listevisning og ikke i en kortvisning. Vi viser dig også, hvordan du redigerer den indtastningsformular, som brugerne skal udfylde, når de sender en idé.

Bemærk:

• Du kan vælge en bottom-up-tilgang ved at åbne projektet for idéer, der kommer fra lokalsamfundet

• Du kan vælge en top-down-tilgang ved at få feedback på idéer, der er genereret internt

Indsamling af input (kortvisning)

I denne video fokuserer vi på input, der vises i en filtrerbar kortvisning, ikke i en listevisning.

Bemærk:

• Dette er et fantastisk værktøj til at indsamle idéer og modtage feedback, der er geografisk specifik.

• Du kan tilføje lag til dit kort for at give yderligere oplysninger om et projekt eller område

Yderligere oplysninger om dit projekt til indsamling af input

Valg af terminologi til at sende input

Når du bruger deltagelsesmetoden "Indsaml input og feedback" i et projekt, kaldes det input, du indsamler, som standard for "idé".

Der er flere andre muligheder, du kan vælge på din platform for at omdøbe indgangene.

Ud over idéer kan du også vælge Valg, Projekt, Spørgsmål, Kommentar og Bidrag. Så du behøver ikke at opfordre folk til at "Indsend en idé", du kan også bede dem om at "Indsend et spørgsmål" eller "Tilføj en kommentar".

Hvis du har en standard- eller premium-plan, kan du se muligheden for at angive "Hvad skal et input hedde?", når du opretter dit projekt.

Tilpasning af indtastningsformularen

I ethvert ideationsprojekt: Du kan tilpasse den måde, hvorpå du indsamler input (idé, projekt, kommentar, ...) fra dit fællesskab. Det kan du gøre under fanen "Input formular" i dit projekts indstillinger.

Input form builder er et effektivt værktøj til indsamling af input. Den tilbyder rigelige tilpasningsmuligheder til dine formularer, herunder:

• Standardformularfelter: Det er de felter/spørgsmål, som vi foreslår, at du gør til en del af din høring, når du crowdsourcer idéer/indput. Du kan opdatere beskrivelserne for at give den nødvendige kontekst, og i de fleste tilfælde kan du gøre felter obligatoriske eller valgfrie. Svarene på disse standardfelter vil være offentlige.

• Brugerdefinerede formularfelter: Hvis du er bruger af Premium-platformen, kan du også tilføje yderligere felter eller spørgsmål til formularen: kort og lang tekst, enkelt valg, multiple choice, lineær skala, antal og meget mere. Svarene på disse felter vil ikke blive vist til brugeren og resten af fællesskabet, når de er indsendt. Det er kun platformadministratorer og projektledere, der kan se indsendelser til brugerdefinerede felter.

• Sektioner: du kan tilpasse sektionerne (med videoer, tekst og billeder) for at tilføje kontekst til dine konsultationer og give dine brugere alle de oplysninger, de har brug for til at deltage.

• Du kan også trække/flytte hele sektioner til den position, der giver mest mening for din konsultation. Bemærk venligst: Disse ændringer vil ikke blive afspejlet i den faktiske indsendelse, men kun i formularen forud for indsendelse.

Adgang til denne funktion afhænger af dit abonnement.

Beslutte, hvilken sorteringsmekanisme der skal anvendes som standard for dine inddata

Selvom ideer er søgbare, er der en række måder at filtrere og sortere de ideer og/eller input, som du ser på siden, så de passer til din smag og dit formål:

Sorteringsmekanismer:

• Trending - Til at finde ideer, der er på vej frem og får fodfæste i dit fællesskab.

• Der er en lang række variabler, der tages i betragtning (f.eks. antal stemmer, aktivitet, engagement, seneste)

• Tilfældig - En tilfældig computerstyret række af idéer (ens for alle brugere), som skifter hver dag.

• Mest stemte - Find idéer efter antallet af stemmer, idet der tages hensyn til forholdet mellem op- og nedstemte stemmer.

• Seneste

• Ældste

• Tags - Giver dig mulighed for at anvende flere filtre til idéer baseret på et bestemt tag, en bestemt kategori eller et bestemt kvarter

• Sorteringsmekanismen (dvs. "Trending", "Most Voted") kan stadig anvendes samtidig med de anvendte tag-filtre.

Administratorens perspektiv:

• Når du først opretter et projekt til "Indsamling af input og feedback", kan du indstille en standardindstilling for den måde, hvorpå input sorteres. Brugerne vil dog stadig have mulighed for at sortere efter de andre kategorier ved at klikke på dropdown-knappen, som vist fra brugerens perspektiv nedenfor.

Brugerens perspektiv:

Det er ikke muligt at ændre rækkefølgen af ideer og/eller input i en brugerdefineret ordre.

Enkel og avanceret styling af kortet over dit projekt (til at omorganisere)

Som standard bruger kortene på platformen en enkel og klar stil, der stammer fra Open Street Map.

Det passer til de fleste situationer, og der er ingen grund til at tilføje mere information end nødvendigt. Du kan dog lave en simpel og avanceret styling af det kort, du viser til deltagerne, f.eks. blot visualisere grænsen for det eller de områder, du indsamler input til. Men du kan gå et skridt videre og tilføje forskellige lag og zoner eller endda udfylde dit kort med aktive og passive pins. Alt dette afhænger af, hvordan du vil bruge kortet i din inddragelsesproces. Herunder forklarer vi, hvordan du styler dit kort.

Simple kortstylingelementer

Tilføj underliggende lag (med rumlige filer)

Hvert projektkort kan vise et antal ekstra lag. Disse lag kan bestå af polygoner, der viser regioner, eller punktmarkører. Brugerne kan selv slå de enkelte lag til og fra. Hvert lag skal have et navn og kan konfigureres til at være slået til eller fra som standard.

Vi understøtter i øjeblikket upload af GeoJSON-filer med punkt-, linje- og polygonfunktioner.

Vi anbefaler, at du importerer en GeoJSON-fil for hvert sæt funktioner , du gerne vil vise sammen. F.eks. en fil til community centre, en anden fil til kvarterer osv.

⚠️ Filen skal være i WGS 1984-koordinatsystemet. Andre koordinatsystemer vises muligvis ikke.

Når du har uploadet GeoJSON-filen,

• du kan redigere det ved at give laget et navn, og

• du kan også indstille et værktøjstip , der vises, når du holder musen over den pågældende funktion på kortet.

Stil kortets funktioner

Du kan style laget med en farve, og hvis laget indeholder punktfunktioner, kan du også tilføje et ikon, der skal vises på punktmarkøren.

⚠️ Bemærk, at du kun kan style hele laget - det betyder, at alle elementer i laget vil få samme farve og ikon.

Hvis du ønsker, at funktionerne i laget skal styles forskelligt, kan du oprette en separat GeoJSON-fil for hver funktion, som du ønsker at style forskelligt.

Indstil kortets centrum (længde- og breddegrad)

Du kan indstille kortets centrum (f.eks. hvor kortet vil blive fokuseret på) ved at tilføje koordinaterne for bredde- og længdegrad. En søgning på online efter bredde- og længdegrad for den by eller adresse, som du ønsker at centrere kortet på, bør give dig de resultater, du skal indtaste i disse felter.

Formatet for bredde- og længdegrad skal være decimaltal (f.eks. 50.84778).

Indstil standardzoomniveauet for kortet

På samme måde kan du indstille det zoomniveau, du ønsker at få vist på kortet. Du kan vælge mellem 0 (meget udzoomet) og 17 (indzoomet, så du kan se gader og bygninger).

Godt at vide! Du kan også rulle rundt på kortet for at finde præcis det sted, du ønsker at centrere og zoome ind på, og bruge knappen Gem på kortet til at indstille disse steder som kortets centrum og zoomniveau.

Hvis dine geografiske filer ikke er i et GeoJSON-format

Der findes flere onlineværktøjer, der kan hjælpe med at konvertere dine filer fra et andet rumligt format til et GeoJSON-format. Dette omfatter mapshaper og geojson.io, som begge giver dig mulighed for at uploade en anden filtype og eksportere den som en GeoJSON-fil.

Hvis du endnu ikke har en geografisk fil, men gerne vil oprette din egen fil og tilføje den til dit kort

Onlineværktøjer som f.eks. Geoman giver dig mulighed for at oprette dine egne GeoJSON-filer helt fra bunden. Du kan tegne polygoner, tilføje punkter og oprette linjer på et kort, downloade disse funktioner som en GeoJSON-fil og uploade dem til din CitizenLab-platform.

Vi anbefaler kraftigt, at du opretter en GeoJSON-fil for hver kategori, som du ønsker at vise på et kort. Du kan f.eks. oprette en fil med dine projektgrænser og en anden fil med interessepunkter. Du kan derefter uploade disse to filer separat - det giver dig mulighed for at style lagene med deres egen farve og vise dem som separate elementer i kortlegenden.

Esri-tilføjelse

Hvis du har adgang til ArcGIS Online , kan du købe en tilføjelse for at bruge funktionslag og webkort fra Esri på dine kort. Læs mere om det i denne Support-artikel.